Pimennystunnelmia ja Fitzroy-saaren stand-up melonta 10.11.2012

Olen nyt seurannut 5 aamua Cairnsissa.

  • 7.11.2012 lentokoneesta katsoen merellä ei pilviä eli pimennys olisi näkynyt.
  • 8.11.2012 aamulla oli merellä pilvistä, ei olisi näkynyt.
  • 9.11.2012 aamulla aurinko paistoi Bartle Frere Trackille puiden lomitse eli olisi näkynyt.
  • 10.11.2012 kävin Cairnsin rannassa klo 6:38 todistamassa, että koko taivas oli pilvessä, ei olisi näkynyt.
  • 11.11.2012 kävin Cairnsin rannassa klo 6:38 katsomassa, että vain kaukana merellä oli pilvistä, olisi näkynyt.

3 aamua 5:stä olisi näkynyt = tämän perusteella 60 % todennäköisyydellä täydellisen auringonpimennyksen seuranta onnistuisi Cairnsissa ongelmitta. (Paikallisasukas tuli kysymään mitä teen, kun peukuttelin auringolle. Hän kertoi, että pimennyshetkellä on nousuvesi, mitä tosin ihmettelen, sillä aurinko ja kuuhan ovat vain 14 asteen korkeudella? )

Laitan vielä panoraaman 11.11.2012 aamulta. Pitkälle rannalle mahtuu tuhansia ihmisiä pimennystä seuraamaan (ranta jatkuu myös vasemmalle), mutta koska tämä on kaupungin keskusta, siihen voi kehittyä ruuhka.

Myös säätilannetta täytyy seurata. Australiaan erikoistunut sääsivu kertoo Cairnsin säästä näin:

.. eli pimennyspäivä 14.11.2012 (WED) olisi samanlainen kuin 11.11.2012 (SUN). Näyttää hyvältä, mutta tämä on vain pintaraapaisu. Tuntikohtaisiin ennusteisiin perehdyn myöhemmin.

Siltä varalta, että mantereella on pimennyksen aikaan pilvistä ja merellä ei, kävin 10.11.2012 Fitzroy-saarella katsoakseni millaisia paikkoja siellä on seurata pimennystä.

Kävin läpi Fitzroyn patikointipolut, jotka ovat alla olevassa kuvassa punaisella.

Kuvan suuntaus on sinne mistä aurinko paistaa pimennyksen hetkellä. Toisin sanoen Fitzroyn satamasta (edessä) pimennys ei näkyisi. Olisi kiivettävä Fitzroyn huipulle mutkittelevaa polkua pitkin..

.. ohitellen metrin mittaisia liskoja..

.. mutta kaiken kaikkiaan se ei ole hyvä ratkaisu, sillä Fitzroyn huippu ja maasto ovat hyvin epätasaiset.

Tasainen paikka pimennyksen seurantaan löytyisi majakalta, jossa suuntauskin olisi oikea..

.. mutta majakan seinän ja viidakon väliin jää niin pieni tila, että siihen mahtuu vain 10-20 ihmistä toisiaan häiritsemättä.

Tällä perusteella hylkään Fitzroyn enkä aio mennä sinne pimennystä katsomaan. Tulisi liian ahdasta!

Muuten saari oli okei ja pääsin kokeilemaan ensi kertaa stand-up melontaa.

Mela on pitkä, jotta sillä yltää veteen. Kokeilu ei alkanut hyvin, vaan putosin heti kaksi kertaa, koska jalkani vapisivat. Nöyrtyneenä miehenä meloin reilun kilometrin polviltani, mikä olikin helpompaa.

800-metrisen rannan syrjäisessä päässä päätin nousta jälleen seisomaan enkä enää pudonnut. Polvillaan melonta oli auttanut luottamaan, ettei lauta kaadu herkästi, vaikka sen reunaan laittaa painoa. Tasapainoa ei pidä korjata liian hätäisesti kuten olin aiemmin tehnyt, vaan voi rauhassa antaa laudan reunan painua pari senttiä veden alle — kyllä se siitä oikenee!

Minulla oli GPS kaulassa meloessa eikä se näytä vauhdiksi kuin 3-4 km/h, mutta tosin meloin tämän loppuosan lievään vastatuuleen. Huomasin, että vetäessä pitää koukistaa polvia, jolloin vetoon saa enemmän voimaa, mutta melaa eteen palauttaessa voi laittaa hetkeksi polvet suoriksi, ellei tarvitse juuri silloin korjata tasapainoa. Kun tunnin vuokra-aika läheni loppua, pyysin paikallisturistia ottamaan kuvia.

Jiiveto onnistuu aivan hyvin ja miksei muutkin melonnan perusliikkeet. Meloin melkein koko ajan oikealta. Hauska kokemus.

Mitä muuta?

Cairnsissa lintujen äänet ovat erilaisia kuin Blue Mountainsilla.

Ensimmäinen osa on Bartle Frere Trackiltä 1000 metrin korkeudelta. Toinen osa 300 metrin korkeudelta, jossa valtavan sirinän tuottavat hyönteiset (mitään ei kuulu — youtuben latausalgoritmi on leikannut tasaisen sirinän pois äänitysvirheenä?). Kolmas osa on Cairns Holiday Parkista, jossa klo 5:15 linnut innostuvat auringon noususta ja tervehtivät toisiaan.

Suomalaisten pimennysseuraajien pääjoukko ei ole vielä saapunut Cairnsiin. Suomalaisia olen silti tavannut Cairnsissa alkupäivinä kolme (aikovat katsoa pimennyksen, mutta eivät ole sinänsä tähtiharrastajia) ja tänään yhden perheen (satunnaisesti täällä, matkustavat pois ennen kuin pimennys tulee).

Näissä tunnelmissa, Cairns Holiday Park hiljenee taas hetkeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: