Jumppapallogolfin pelikausi 2020–2021

Koronaepidemia muovasi jumppapallogolfin viidennen pelikauden 2020–2021 kulkua. Peliretkiä tehtiin 16 ja vain silloin, kun epidemia oli hiljaisempi (käyrän siniset alueet).

Ai jumppapallogolf eli jpg? Jos et tiedä mistä puhutaan, niin voin kertoa, että olen tämän pirteän ulkoliikuntamuodon toinen keksijä sekä yksi Suomen jumppapallogolfaajat -Facebook-ryhmän ylläpitäjistä (lue lajiesittely täältä).

Tässä kirjoituksessa on:

  • Katsaus pelikauteen 2020–2021
  • Jälkipuintia – miten tasapainoilin koronaviestinnässä?

Oheinen juliste tiivistää pelikauden 2020–2021 toiminnan: 16 peliä, kaikki Pääkaupunkiseudulla. Katso juliste isompana tästä.


Asiaan.

Katsaus pelikauteen 2020–2021

Jumppapallogolfin toiminta-ajatus ja säännöt keksittiin vuonna 2016. Kukin peli on päiväretki kiinnostavaan luontokohteeseen, johon tutustutaan retkenvetäjän johdolla. Kun löytyy kiva harvapuinen kallioinen alue, retki pysähtyy ja retkeläiset jakautuvat parijoukkueiksi. Palloja aletaan potkia ja pisteitä laskea kuin missäkin vakavamielisessä urheilussa.


Jumppapallogolfretkiä voi tehdä läpi vuoden, mutta käytännössä toiminta keskittyy syksyyn, talveen ja kevääseen.

Syksyllä 2020 peleihin osallistui muutaman kerran liki 20 henkeä. Esim. Nuuksion Hiidenpesän ja Kirkkonummen Linlon peleissä oli läsnä 17 ja 16 henkeä (kuvat yllä ja alla).


Vilkkaan syksyn jälkeen koronavirus ryhtyi heittämään kapuloita rattaisiin. Marraskuun lopussa päätimme keskeyttää peliretket, kun Suomen hallitus ja THL suosittelivat välttämään kontakteja (myös) ulkoliikunnassa.

Jumppapallogolf oli tauolla suurimman osan talvea ja kevättä. Onneksi tammikuussa epidemia hetkeksi lieveni. Silloin laitoimme pelit käyntiin, mutta sitä iloa kesti vain kuukauden, kun epidemia jälleen kiihtyi. Se oli harmi, sillä viime talvi oli Etelä-Suomessa erityisen luminen ja pitkä – enemmänkin lumipelejä olisi kaivattu!

Alla muutamia kuvia talvipeleistä, jolloin pallojen kirkkaat värit ovat valkeaa maata vasten erityisen näyttäviä.

Porkkalanniemen lumimaisemaa (kuva Mika Markkanen).


Lumi pöllyää siellä jossain.


Nuuksion Vääräjärvellä.


Koronatiedotusta Sipoonkorven Kalkkiruukin vessan seinässä.


Apropoo Nuuksion Vääräjärvi. Siellä törmättiin tuntemattoman taiteilijan tekemään jääpuikkoteokseen, jota on hyvä mainostaa tässäkin.


Pelikaudella 2020–2021 toiminta-alue oli Pääkaupunkiseutu, Kirkkonummi, Siuntio ja Sipoo. Kaukopelejä pitkine pelimatkoineen ja yhteiskuljetuksineen ei järjestetty. Uusi hieno pelikohde oli mm. Karskogin järvet Siuntiossa [karttalinkki].


Sitten tuli kevät, lumi suli, aurinko paistoi. Viimeinen peli käytiin paitahihasillaan.


Joitakin erikoiskuvia kauden aikana otettiin niin kuin ihmiset aina tekevät, kun ovat leikkimielellä (Kirkkonummen Högbergetin virtaamaluola – makailua Störsvikin kallioilla).


Sellainen oli jumppapallogolfin kausi 2020–2021.


Jälkipuintia – miten tasapainoilin koronaviestinnässä?

Mutta se korona. Seuraavassa kaaviossa näkyy milloin pelattiin ja milloin ei.


Viimeisen 1,5 vuoden aikana jokainen yhdistys on tavalla tai toisella joutunut ottamaan kantaa koronaepidemiaan. Jatketaanko toimintaa vai ei? Jos jatketaan, miten varmistetaan, ettei mokata ja olla itse aiheuttamassa epidemian leviämistä? Jos moni yhteisön jäsen sairastuu, mikä on johtohenkilöiden moraalinen vastuu?

Nämä ovat vaikeita kysymyksiä, mutta niitä ei voinut välttää. Olin lopulta tyytyväinen, että painetta oli. Tällaisessa tilanteessa oppii viestimään.

Kirjoitukseni Facebook-ryhmässä 22.2.2021:
Ylläpitoasiaa liittyen jpg-pelitapahtumiin. Pelitapahtumia ei järjestetä toistaiseksi.

Peruste (vähän pitkä, sorry): Uutisista voimme päivittäin kuulla, että koronaviruksen leviämisvauhti on kasvanut. Kauden jatkamisesta tai keskeyttämisestä on keskusteltu täällä ryhmässä, sillä onhan se aina pieni riski, kun ihmiset tapaavat näinä aikoina. Tätä pientä riskiä olemme pyrkineet tässä ryhmässä pienentämään sillä, että meillä on säännöt, joita noudatetaan (ja on noudatettukin). No oli miten oli, tässä ryhmässä käyty keskustelu osoittaa ainakin minulle, että välitätte tästä yhteisöstä. Haluatte, että toimitaan oikein. Kiitos siitä.

Ylimalkaan on vaikeaa löytää tasapaino riskien järkevän minimoimisen ja (liiallisen) varovaisuuden välillä. Viime viikot (tammi-helmikuu) olemme edenneet riskien minimoimisen tiellä. Nyt kun koronavirustulevaisuus Suomessa on erittäin epäselvä ja raju huononeminenkin on mahdollista, on peruste siirtyä varovaisuuteen, kunnes tilanne oleellisesti paranee.

Niinpä pelitapahtumia ei järjestetä toistaiseksi.


Mutta tosiaan, välillä pelasimmekin. Alla on malli, millaisia sääntöjä noudatimme keväällä, jolloin epidemiatilanne helpottui, mutta THL yhä suositteli, että korkeintaan 6 henkeä saa tavata toisiaan.


En suinkaan väitä, että olemme toimineet täysin viisaasti. Olihan yhdessä pelaaminen kuitenkin vähintään pieni riski.

Tällä lailla Suomen jumppapallogolfaajat eli koronaepidemian läpi. Samoin kuin minä otin mallia Suomen retkiluistelijoiden turvallisuusohjeista, samoin minä jaan tässä malliksi sen, millaisia sääntöjä me jumppapallogolfaajat laadimme itsellemme, kun koronarajoitukset olivat voimassa. Kukaan meistä ei lopulta sairastunut. Ainakaan sillä lailla mokaa ei tapahtunut, mutta saattoi se olla onneakin?

* * *

Kiitos kaikille teille, jotka olitte mukana 2020–2021.

Nyt eletään lokakuuta 2021 ja uusi jumppapallogolfkausi 2021–2022 on jo alkanut. Jos tämä kirjoitus innostaa sinua, olet tervetullut liittymään joukkoon!

Terveisin,
Janne Pyykkö, Suomen jumppapallogolfaajien Facebook-ryhmän ylläpitäjä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: