Lumipiirrosloma Muonion Jerisjärvellä 15.–17.2.2020

Etelässä ei ole lunta – niinpä lähdin Lappiin Muonioon kolmen päivän talvilomalle. Tavoite oli piirtää lumeen samanlaisia suuria geometrisia kuvioita kuin 2 vuotta sitten Nuuksiossa. Olin onnekas, sillä yksi päivä kolmesta tarjosi sitä mitä hain: kirkasta aurinkoista keliä.

Kuvassa kaksi lumipiirrosta Jerisjärven jäällä [karttalinkki]. (Katso isompi kuva tästä.)

Päivittäisiin tapahtumiin…

Edeltävä viikko

Lapinhullu retkituttu Maija oli lähdössä tyttärensä kanssa mökkeilemään Muonion Jerisjärvelle, kuten heillä usein on tapana. Lumipiirrokset ja laajat lumiset järvenselät mielessäni tuppauduin mukaan.

Kahtena edeltävän viikon arki-iltana avasin piirto-ohjelman ja suunnittelin neljä lumipiirrosmallia. Yksi lumipiirrosmalli tarkoittaa tässä reunaviivapiirrosta ja sen pohjalta väritettyä harmaasävypiirrosta. Alla oleva kuvapari on siten malli numero 1.

Kaikki lumipiirrosmallit perustuvat samaan toteutustapaan: välineeksi tarvitaan keskimittainen naru sekä kaveri pitämään narun toisesta päästä kiinni. Ensin tehdään seitsemän perusympyrää 10 metrin narulla (kunkin ympyrän halkaisija 20 metriä). Sitten kuusi isompaa ympyrää 15 metrin narulla – nämä kuusi sijoittuvat seitsemän perusympyrän lähelle siten, että kokonaisuus muodostaa erilaisia symmetrisiä kukkasia, joiden kokonaishalkaisija on noin 60 metriä.

Jotta idea havainnollistuu, olen piirtänyt 10 metrin ympyrät oheisiin reunaviivapiirroksiin paksulla harmaalla sekä isommat 15 metrin ympyrät ohuemmin sinisellä. Yksi isompi ohut ympyrä on punainen: punainen piste osoittaa tämän ison ympyrän keskuksen suhteessa harmaisiin ympyröihin sekä nuoli paikan, jossa narun oikea mitta haetaan ja isoa ympyrää aletaan askeltaa lumeen.

Kukin tässä esitellyistä neljästä lumipiirosmallista koostuu reunaviivapiirroksesta (vasen) sekä harmaasävypiirroksesta (oikea). Harmaasävypiirros on se varsinainen tavoite, joka tehdään lumeen. Harmaa saadaan aikaiseksi tamppaamalla alue lumikengillä ”raidalliseksi”.

Tällainen oli suunnitelma. Olisin tyytyväinen, kunhan saisin aikaan edes jotain.

Ai niin, vielä yksi jännitystekijä. Kun tekee suuria lumipiirroksia järven lumipinnalle, pitää vieressä olla korkea jyrkänne, josta piirros voidaan kuvata. Sellaisia ei Jerisjärvellä ole – niinpä ostin dronen, mutten ehtinyt harjoitella sen käyttöä lainkaan.

Lauantai 15.7.2020

Kokeilin aamulla dronen lennätystä 5 minuuttia. Hyvä tuuleton lentosää. Onnistui. Käsitin idean.

Saavuimme iltapäivällä perille Jerisjärven mökkiin. Ulkona tuiskutti lunta. Pakkasta -15 astetta. Aivan väärä keli, mutta vedimme silti lumikengät jalkaan ja lähdimme Maijan kanssa järvelle.

Päätin tehdä ensimmäisen piirroksen (malli numero 2) keskelle ”ulappaa”, jossa on vapaata lunta moneen suuntaan. Selostin idean: toinen on ympyrän keskus ja pysyy paikoillaan, toinen kävelee ympyrän reunan. Näitä rooleja vaihdellen kävelimme vuorotellen lumeen 13 ympyrän reunusta, 7 pienempää ja 6 isompaa.

Lunta tuprutti. Tuuli kuljetti kevyttä pakkaslunta, joka alkoi peittää aiemmin tehtyjä ympyränkaaria. Tästä huolimatta etenimme seuraavaan vaiheeseen: tamppaukseen. Kädessä olevaa suunnitelmapaperia seuraten määrittelin mihin suuntaan kukin reunustettu alue on tampattava raidalliseksi tai olisiko alue syytä jättää kokonaan tamppaamatta.

Pyrytti ja tuuli. Taistelimme aikaa vastaan, sillä aurinko laski klo 16:25 eikä tamppausurakka ollut valmis. Viimeistään nyt olisi syytä ottaa esille drone. Koko idea oli tuhoon tuomittu. Voin vain todeta mitä tapahtui:

 • onnistuin saamaan dronen ilmaan
 • onnistuin ottamaan (surkean) valokuvan kevyessä pakkaspyryssä
 • en onnistunut saamaan dronea laskeutumaan oikein, joten pakotettuna ohjasin sen lähelle ja nappasin sen kiinni ilmasta
 • en saanut potkureita pysähtymään enkä tiennyt mitä tehdä
 • hädissäni ryhdyin avaamaan kopterin akkuluukkua, jotta saisin potkurit pysähtymään
 • potkurit repivät sormien ihoa ja aloin vuotaa verta
 • sain akkuluukun auki ja akun ulos – potkurit pysähtyivät

Kuva on surkea, sillä lumen pinnassa ei ole juuri kontrasteja.

Olihan kokemus. Pakkasin dronen laatikkoon. Palasimme mökille. Sormia särki, sillä olin tehnyt kaikki lennätykseen liittyvät operaatiot -16 asteen pakkasessa paljain käsin.

Sunnuntai 16.2.2020

Aamuksi oli luvassa tuulta ja pilveä, iltapäiväksi lumisadetta. Päätin, etten yritä tehdä lumipiirroksia. Tehtiin siis lumikenkäretki läheiselle Keimiötunturille.

Polkua oli helppo seurata, sillä emme olleet tänä talvena ensimmäiset Keimiötunturin kävijät. Ensimmäinen etappi on löytää poroaidan portti [karttalinkki]. Sen takana alkaa Pallas-Yllästunturin kansallispuisto [luontoon.fi].

Lunta oli puissa juhlavasti, jopa kelopuissa.

Mäntyrajan yläpuolella maisema avartui.

Kun puuraja ylitettiin, tuuli piiskasi eikä näkyvyyttä ollut enempää kuin 50 metriä.

Ei ollut järkeä jatkaa. Huiputusta ei tehty. Palasimme alemmas ottamaan ryhmäkuvan.

Lumihyypiö.

Matkalla alas kuvasin lumen paljoutta. Katulamppu.

Päätien opaste.

Pihatien kyltti.

Lunta oli maastossa enemmän kuin metri. Lisää tuli, sillä lumisade alkoi.

Kun teiden lumivallit ovat niinkin korkeita kuin ovat, tuli mieleen ajatus. Lumisateessa ei voi tehdä suuria eikä pieniä kuvia vaakasuoralle pinnalle, mutta lumivallien pystypintoihin voi. Kolasin itselleni mökin parkkialueen laitaan melko tasaisen pystypinnan, johon aloin tehdä reikiä sauvan kärjellä.

Pistelin reikiä pari tuntia. Kun tuli pimeä, viritin lampun piirroksen vasemmalle puolelle valoa ja varjoa luomaan. Valonlähde oli piirroksen sivussa, jotta kuoppien pohjat olisivat tummia edestä kuvattuna. (Katso isompi kuva tästä.)

Lampun päältä kuvattuna samat sauvanpistot ovat valkoisia.

Pelkkä kokeilu tämä oli, ei sen kummempaa. Tekniikka on samalla tavalla raaka kuin lumipiirrokset. Kun tekee tamppausjäljen tai sauvanreiän, sitä ei voi ottaa pois. Jokainen reikä jää lopulliseen kuvaan.

Maanantai 17.2.2019

Sää kirkastui niin kuin sääennuste lupasi. Lähdin aamulla tutkimaan, kuinka oli käynyt kaksi päivää aiemmin tekemälleni lumipiirrokselle. Oli positiivinen yllätys, että vanhat jäljet olivat yhä hienokseltaan näkyvissä.

Siis toimeen. Palautin ensin lauantaina lumisateessa tekemämme piirroksen entiselleen.

Kello oli 12:30, kun piirros oli palautettu ja Maija tuli paikalle. Aloimme tehdä viereen toisen piirroksen reunaviivoja (malli numero 1).

Kun rajat oli tehty, alettiin tamppaamaan raitoja (kuva Maija Vaismaa).

Huomaa kuvassa oranssi jumppapallo. Kun se pidetään luontivaiheessa piirroksen keskellä, ei niin herkästi sekoa missä parhaillaan kävelee.

Toinen lumipiirros tuli valmiiksi yhteistyöllä alle kahden tunnin.

Sää oli mainio ja aurinko valaisi maisemaa matalalta. Aikaa olisi yhä uusiin pienempiin piirroksiin, mutta voitin ahneuteni ja päätin, että tässä se olisi.

Otin esiin dronelaatikon (ei tuo keltainen vaan sen päällä oleva harmaa A4-kokoinen ”magtkalaukku” – kuva Maija Vaismaa kuten 2 seuraavaakin).

Tuosta se kohta lähtee.

Sinne menee.

Ranskalainen turisti tuli paikalle ihmettelemään, mitä puuhaamme. Ohjasin dronen kauas auringon vastapuolelle ja käänsin ympäri. Vasta nyt näin piirrokset ylhäältä. Koska drone on auringon vastapuolella, piirrokset näkyvät tummina.

Klik, valokuva. (Katso isompi kuva tästä.)

Etummainen piirros oli se, jonka tein kaksi päivää aiemmin ja jonka palautin aamupäivällä (malli numero 2). Minä ja Maija seisomme taaemman piirroksen lähellä, jonka teimme yhteistyöllä iltapäivällä (malli numero 1). Ranskatar on kävelemässä pois.

Koetin etsiä säätöä, jolla voisin valokuvata piirroksen enemmän ylhäältä. Luulin, että se onnistuisi ohjaimen kuvaruutua lääppimällä kuin kosketusnäytöllä, mutta se ei toiminut. Jossain sellainen säätö kyllä on, en vain keksinyt missä?

Koska sitä säätöä ei löytynyt, alla venytetty kuva molemmista piirroksista, jotta niiden muodot ilmenevät paremmin.

Lennätin dronen auringon puolelle. Tältä puolelta on mahdollista kuvata lumipiirrokset myötävalossa, jolloin ne näkyvät valkoisina.

Klik, valokuva. (Katso isompi kuva tästä.)

Seisomme kuvan vasemmassa alanurkassa. Molempien piirrosten keskustassa on jumppapallo, oranssi ja keltainen. Taustalla on Sammaltunturi.

En yhäkään löytänyt säätöä, jolla saisin dronen kameran kääntymään alemmas, niinpä olen venyttänyt seuraavan kuvan. (Vasta myöhemmin sain tietää, että ohjaimessa on rulla kameran pystykulmaa varten – enpä ollut huomannut.)

Venyttäminen näkyy siinä, että ihmishahmot kuvan vasemmassa alalaidassa ovat ylipitkiä hujoppeja.

Lopuksi vilkutus dronelle. Taustalla Sammaltunturi ja Keimiötunturi. (Katso isompi kuva tästä.)

Ohjasin dronen alas. Olin katsonut tätä päivää varten Youtubesta pätkän, jossa opetettiin oikeaoppinen ilmasta nappaus: ota drone kiinni ja käännä koko kopteri alassuin – silloin potkurit pysähtyvät. Osasin. Veri ei lentänyt. Myöskään sormet eivät palelleet, sillä vaikka lennätyksen pituus oli hyvinkin 15 minuuttia ja kädet paljaana 20 minuuttia, pakkasta oli vain -7 astetta.

Huh. Homma oli paketissa. Haimme piirrosten keskuspallot pois (toinen kuva Maija Vaismaa).

Onneksi pallo ei ole drone. Pallo sentään putoaa maahan ilman teknisiä kommervenkkejä.

Yhteenveto

Kaksi vuotta sitten kirjoittamassani artikkelissa opastin menetelmän, kuinka lumipiirrosten teko onnistuu keneltä tahansa, jolla on a) narua, b) kaveri, c) kenttä tasaista lunta, d) korkea kallio, rakennelma tai drone lumipiirroskentän vieressä, e) suunnitelma mitä piirretään. Tässä artikkelissa ei ollut aiempaan artikkeliin verrattuna muuta uutta, paitsi kohta e) uudet lumipiirrossuunnitelmat – kuten alla oleva kaunis malli numero 3, joka jäi toteuttamatta aikapulan vuoksi.

Introverttina tykkään tehdä tällaista. Asioita, jotka vaativat syvää keskittymistä. Tekee hyvää tehdä perinpohjainen suunnitelma ja alkaa toteuttaa sitä. Tekoprosessin aikana mieli vaeltaa luottamuksen ja epäuskon välillä, mutta keskeyttää ei pidä. Se on vain geometriaa ja matematiikkaa – se toimii, siinä on kauneutta.

Olen aiemmin pohtinut mieleni prosesseja tässä kirjoituksessa laajasti valokuvauksen kannalta. Kaikki kirjoitettu pätee myös lumipiirroksiin – myös se, että olen hieman maanisessa tilassa enkä välttämättä parasta seuraa, jos joku sattuisi samaan aikaan paikalle haluten analysoida kanssani vaikkapa Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia tulevissa EM-kisoissa.

Entäpä sitten drone? Olen miettinyt asiaa: en ole droneihmisiä. Se on tekninen vempain eikä siinä itsessään ole mitään luovaa. Mieluummin teen asioita dronen alle ja antaisin jonkun muun lennättää dronea. Noh, katsotaan nyt jääkö se kaappiin pölyä keräämään.

On varsin todennäköistä, että tämän talven lumipiirrokset jäävät tähän. Pysyttelen loppu”talven” etelässä ja säästän lomapäivät kesään.

Hyvä retki oli. Kiitos Maija avusta!

4 Responses to Lumipiirrosloma Muonion Jerisjärvellä 15.–17.2.2020

 1. TapaniK says:

  Pitkä matka, mutta kannatti tehdä. Jos ei lumi tule Jannen luo, niin Janne menee lumen luo. Tähän kai sitä pitää tulevinakin talvina varautua. Täällä Oulussa on sentään vähän lunta – varsinkin, jos siirtyy hiukan sisämaahan – mutta aivan lumirajalla ollaan. Hienoja lumipiirroksia sait jälleen aikaan!

 2. Antti Stöckell says:

  Hienoja lumipiirroksia taas! Mielenkiintoinen tuo kokeilu lumipenkan seinämään myös. Sanoisin sitä reliefiksi, eli korkokuvaksi, koska kuvion hahmottuminen perustuu pinnan muotoon, jonka valo tekee näkyväksi. Sama ilmiö tampattaessa vaakasuoralle pinnalle.
  Lapin lumihotellien sisäseinäthän on täynnä reliefejä. Esim Lainio Snow Villagen teemana on tänä talvena optiset illuusiot.

  • Kiitos Antti. Hmm. Kai tuo lumipenkan rei’itys korkokuvakin voisi olla – toisaalta jättäisin tuon sanan oikeille 3-ulotteisille korkokuville. Tämä minun tekemä juttu on paremminkin ”2,5-ulotteinen”. Kolmas ulottuvuus kun tarvitaan vain, jotta 2-ulotteisen kuvan saa esiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: