Yöpymisohjeita Haagan liikenneympyrään ja pääkaupunkiseudun eritasoliittymiin

Toteutin viime viikolla pitkäaikaisen haaveeni. Nukuin Haagan liikenneympyrässä (16.-17.1.2020). Se on Suomen suurin liikenneympyrä (halkaisija 120 metriä). Patikoin sen eri kolkat (puoli tuntia). Pystytin teltan näkyville, jotta sain hienon kuvan (huomaa taivaalla Orionin tähtikuvio) [karttalinkki] (isompi kuva tässä).

Se oli hauskaa. Kun talvi on näin lumeton, miksi en jatkaisi? Niinpä alla selvitys pääkaupunkiseudun eritasoliittymien yöpymiskelpoisuudesta.

Mutta palataan ensin Haagan liikenneympyrään.

Ennakkovalmistautuminen

 1. Varusteet. Tarvitaan teltta ja talvikelpoinen makuupussi ynnä muut retkivälineet. (Tätä itsestäänselvyyttä ei käsitellä tuonnempana.)
 2. Melu. Korvatulpat auttavat – itse tosin en hyväunisena tarvitse. (Tätäkään ei käsitellä tuonnempana.)
 3. Saapuminen. Haagan liikenneympyrään ei kulje suojatietä eikä sinne voi parkkeerata autoa. Ympyrän sisään voi kävellä, kun autot seisovat liikennevaloissa tai kun liikenne on muuten hiljainen (liikenneympyrään on 5 sisääntuloväylää ja siten viidet liikennevalot).
 4. Suojaisuus. Haagan liikenneympyrässä on kallioita, pieniä korkeuseroja ja metsää. Pidin varmana, että löydän suojaisan paikan teltalle, jos haluan.

Siinä se.

Muutama lisäkuva.

Suojaisuus. Vaikka olisin voinut piilottaa teltan kallion taakse, näin en tehnyt (teltta näkyi suoraan Huopalahdentien liittymään mutten välittänyt – autoilijaa kiinnostaa enemmän oma navigointi osana autoparvea eikä satunnainen telttailija).

Pitäjänmäentien suunnassa näkyy lähimpänä CGI-tietotekniikkayhtiön toimistorakennus.

Tämä kokeilu oli ylihelppo, sillä satun olemaan töissä juuri CGI:llä. Kun tavarat oli aamulla pakattu, matka töihin ja suihkuun oli 200 metriä.

Pääkaupunkiseudulla ei ole Haagan lisäksi muita yöpymiskelpoisia liikenneympyröitä, sillä ne ovat pieniä. Telttaa ei ole mahdollista piilottaa.

Sen sijaan pääkaupunkiseudulla on useita eritasoliittymiä, joista esittelen muutamia – ja ennakoin telttailun haasteita (saapuminen, suojaisuus) verrattuna Haagan liikenneympyrään.

Ympyröiden värit: Vihreä = selkeä telttapaikka. Keltainen = metsää. Punainen = en tiedä mihin teltan laittaisin.

1. Haagan liikenneympyrä

Tämän käsittelin jo edellä mutta käsittelen vielä kerran, jotta tästä saadaan vertailukohta. Saapuminen = kohtuullinen (tien yli, kun liikenne hiljaista tai liikennevalon kohdalta). Suojaisuus = hyvä (teltan voi laittaa kallion taakse). Vihreä pallo = selkeä telttapaikka kuvan osoittamassa paikassa.

Jokainen risteyskuva on samassa mittakaavassa: pohjoinen ylhäällä, kuvan leveys ja korkeus 450 metriä.

2. Turuntien ja Kehä ykkösen eritasoliittymä

Myös täällä olen kerran nukkunut. Saapuminen = helppo (itäpuolelle pääsee pyörätietä pitkin). Suojaisuus = hyvä (teltan voi laittaa mäen päälle metsän reunaan, jolloin autoista ei näe telttaa). Vihreä pallo = selkeä telttapaikka.

3. Vihdintien ja Kehä ykkösen eritasoliittymä

Ennakointi ilmakuvien kautta, koska kokemusta ei ole. Saapuminen = helppo (itäpuolelle pääsee pyörätietä pitkin). Suojaisuus = hyvä (metsä). Keltainen pallo = sopivaa telttapaikkaa voi joutua etsimään, mihin voi kulua aikaa.

4. Hämeenlinnanväylän ja Kehä ykkösen eritasoliittymä

Ennakointi ilmakuvien kautta, koska kokemusta ei ole. Saapuminen = hankala (vaatii kaksi 1-kaistaisen rampin ylitystä). Suojaisuus = melko hyvä (useita mahdollisia paikkoja kallion, mäen ja metsän suojassa, joiden paremmuujärjestystä ei voi ilmakuvista selvittää). Vihreä pallo = sinänsä selkeää, missä parhaat telttapaikat ovat.

5. Tuusulanväylän ja Kehä ykkösen eritasoliittymä

Ennakointi ilmakuvien kautta, koska kokemusta ei ole. Saapuminen = ei määritelty. Suojaisuus = huono (metsä liian pieni, telttaa ei voi piilottaa). Ei palloa = mitään paikkaa teltalle ei voi ehdottaa.

6. Lahdenväylän ja Kehä ykkösen eritasoliittymä

EDIT. Arviota muutettu hyvään suuntaan saamieni kommenttien takia…

Ennakointi ilmakuvien kautta, koska kokemusta ei ole. Saapuminen = helppo (pyörätien kautta). Suojaisuus = hyvä (teltan voi laittaa mäen päälle harvahkon puuston taakse, jolloin autoista ei näe telttaa). Vihreä pallo = kaksi selkeää mäkeä ja telttapaikkaa.

7. Koskelantien ja Lahdenväylän eritasoliittymä

Ennakointi ilmakuvien kautta, koska kokemusta ei ole. Saapuminen = kohtuullinen (kulku etelästä pyörätieltä ja sitten Koskelantien ali moottoritien vierestä). Suojaisuus = hyvä (metsä). Keltainen pallo = sopivaa telttapaikkaa voi joutua etsimään, mihin voi kulua aikaa.

8. Turunväylän ja Kehä kakkosen eritasoliittymä

Ennakointi ilmakuvien kautta, koska kokemusta ei ole. Saapuminen = hankala (etelästä Stensintieltä pensaiden läpi mäki ylös, kulku 2-kaistaisen rampin vieressä, kunnes lopuksi 1-kaistaisen rampin ylitys). Suojaisuus = hyvä (metsä). Keltainen pallo = sopivaa telttapaikkaa voi joutua etsimään, mihin voi kulua aikaa.

9. Turunväylän ja Kehä kolmosen eritasoliittymä

Ennakointi ilmakuvien kautta, koska kokemusta ei ole. Saapuminen = kohtuullinen (pohjoisesta Nupurintieltä yhden 1-kaistaisen rampin ylitys ja sitten siltojen alta). Suojaisuus = hyvä (mäen päällä puiden suojassa, jolloin autoista ei näe telttaa). Vihreä pallo = selkeä telttapaikka.

10. Hämeenlinnanväylän ja Kehä kolmosen eritasoliittymä

Ennakointi ilmakuvien kautta, koska kokemusta ei ole. Saapuminen = kohtuullinen (itäpuolelta pyörätien kautta yhden 1-kaistaisen rampin ylitys). Suojaisuus = hyvä (mäen päällä, jolloin autoista ei näe telttaa). Vihreä pallo = selkeä telttapaikka.

Alla vielä 3D-mallikuva viimeisestä eritasoliittymästä (Google Earth), jonka avulla voi suojaisuutta selvittää. Kuvasta ilmenee mäen korkeus ja paikan suojaisuus. (Lisäksi olen käyttänyt Googlen katunäkymiä tarkistaakseni kuinka hyvin teltta on piilossa esim. tämän mäen päällä.)

Yhteenveto

Tässä artikkelissa kävin läpi eräitä pääkaupunkiseudun suurimpia eritasoliittymiä, joista osa on oikein hyvin yöpymiskelpoisia (esim. kaksi Kehä III:n eritasoliittymää). Samaa arviointimallia voit sinäkin käyttää omassa kotikaupungissasi.

Itse aion ottaa tavoitteeksi yöpyä tänä talvena ainakin viidessä kohteessa, joista olen edellä kirjoittanut – kun kahdessa olen jo yöpynyt, niin kolme on jäljellä.

Vielä yksi kysymys. Miksi ihmeessä?

Retkeilijä tarvitsee toisinaan uusia haasteita, joita ryhtyä toteuttamaan. Vielä parempi, jos haaste on hauska. Tämä on sellainen.

6 Responses to Yöpymisohjeita Haagan liikenneympyrään ja pääkaupunkiseudun eritasoliittymiin

 1. Ihan uutta tuo ei olekaan, mutta silti hatunnoston arvoinen tavoite. Hämeenlinnantien ja Kehä 1 solmussa on asuttu ennenkin, juuri tuossa kohtaa, johon piirsit pallon. Silloin tosin ympyrää suojasi tiheä metsä. Talvisin piilomökistä tuprusi usein savu.
  https://urbanex.ninja/kohde/urbaani-autiomokki/

 2. TapaniK says:

  Tämä on hauska homma! Voisinpa itsekin kokeilla – itse asiassa kerran katselinkin erästä Oulussa olevaa risteysaluetta vähän sillä silmällä, mutta sen pitemmälle en ideaa kehitellyt.

 3. Juha says:

  Koti kehä I:n rampissa | Karpolla on asiaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: