Cairnsissa, eli miten 14 asteen kulma mitataan?

Saavuin aamulla 7.11.2012 Cairnsiin, auringonpimennyskaupunkiin. Lentokoneesta katsellen mantereella oli puolipilvistä, merellä selkeää. Jos auringonpimennys olisi ollut tänään, se olisi näkynyt.

Pimennyksen täydellisessä vaiheessa auringon korkeus on 14 astetta. Olen keksinyt keinon miten tuo kulma on helppo hahmottaa summittain: ojenna käsi suorana eteesi, laita käsi nyrkkiin, mutta peukalo pystyyn = nyrkin alareunasta peukalon kärkeen on noin 14 asteen kulma.

Esimerkiksi tuosta näkee, että auringonpimennys näkyisi hyvin, kunhan edustan puut poistetaan.

Kuvasta ilmenee myös, että olen majoittunut leirintäalueelle telttaan (Cairns Holiday Park, 3 km kaupungin keskustasta). Telttani ei ole ainoa. Päivällä lämpötila on 30 astetta, joten puiden alaisista varjopaikoista on kilpailua. Auringonpimennykselläkin on ruuhkaan vaikutusta. Turistiryntäyksen takia kaupungin hotellien hinnat ovat kaksinkertaiset — leirintäalueen telttapaikalla onneksi vain 25 % korotettu hinta (korotettua hintaa aletaan soveltaa 3 päivää ennen pimennystä, ei siis ihan vielä).

Kaupungilla pimennys näkyy mm. auringonpimennyslasien myyntinä ja erikoistarjousretkinä, jotka lupaavat pimennyksen hyvän näkyvyyden. Mutta miten sellainen voidaan luvata? Nyt ei ollut uutisvainuni kunnossa, sillä en käynyt kysymässä.

Viikko aikaa pimennykseen. Varasin kaupungilta huomiseksi bussilipun ja ruoat Wooroonooran kansallispuistoon Bartle Frere Trailille, jossa käväistään tämän Australian nurkkauksen korkeimmalla vuorella, Bartle Frere summitilla, 1622 metriä. Kyseessä on 2 päivän retki. Lähden retkelle yksin. Matkainformaatioksi sain mm. tiedon välttää koskettamasta Stinging Tree -puun lehtiä, koska puun lehden pienet piikit menevät ihon läpi ja vaikuttavat keskushermostoon (se on kuvassa ihan viattoman näköinen sydämen muotoinen lehti). Nyt ehkä tuli tarpeettomastikin peloteltua lukijaa, mutta joka tapauksessa kerron tästä patikoinnista ilmeisesti 2 päivän kuluttua.

4 Responses to Cairnsissa, eli miten 14 asteen kulma mitataan?

 1. Lasse Reunanen says:

  Annan vinkin Salon Seudun Sanomat -lehdelle, tästä projektista – jos seuraisivat. En voi Ursan keskustelufoorumille lasser -nimimerkilläni vastata kun sain porttikiellon mm. Maya -kalenterikirjoituksesta (puhuit siitä Ursan Cygnus 2012 Naarilassa 27.7.). Seuraan tapahtumaa viiveellä Salossa.

 2. Nippe Nikander says:

  Onpa kiinnostavaa luettavaa, hyvää jatkoa vaan. Nippe

 3. Lasse, enpä usko, etta mikään Salon (Suomen) paikallislehti voi tällaisesta kiinnostua, ellei mukana ole salolaisia. Mutta ehkä Ursan järjestämällä ryhmämatkalla on joku saloainen, jonka päivittäisraporttien kautta lehti innostuisi seuraamaan asiaa?

  • Lasse Reunanen says:

   Katsoin onnistuneita kuviasi, joista neljästä lippalakkisen varjoinen kuvan itsestäni mielenkiintoisin. SSS hieman jälkijunassa esitteli auringonpimennystä lyhyesti 14.11.2012 lehdessä ja samaan lehteen oli kuvakilpailu lehden levikkialueelle, joten olet oikeassa valikoinnista. Päivämäärääni la 28.7.2012 korjaus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: