Yhdysvaltojen auringonpimennysprojekti 2017

Julkistan tässä blogiartikkelissa joukkoistamisprojektin ja siihen liittyvät 2 projektifilmiä (esittely ja käytäntö). Tavoitteena on taltioida Yhdysvaltain 21.8.2017 täydellinen auringonpimennys vapaudenpatsaan hahmoina mahdollisimman monen suomalaisen voimin. (Tämä artikkeli on lisämateriaalia Tähdet ja Avaruus -lehden 5/2017 vastaavaan artikkeliin.)

Ensimmäinen projektifilmi on joukkoistamisprojektin yleinen esittely (pituus 4:32).

Toinen projektifilmi on joukkoistamisprojektin käytännön toteutus, jossa minua auttoi Emma Bruus (pituus 1:59).

Jos projekti onnistuu, koko tähtitiedettä seuraava maailma tulee huomaamaan suomalaiset valokuvaajat.

Sitten käytännön vinkkejä:

 1. Käytä jalustaa, kun kuvaat. Tee tämä siitä huolimatta, että yllä olevassa käytäntö-filmissä Emmalla ei jalustaa ole.
 2. Sovi kaverin kanssa yhteistyöstä ja harjoittele etukäteen, jotta vältyt sähläämiseltä. Ota koekuva pimennystä edeltävänä päivänä samaan kellonaikaan tai osittaisessa vaiheessa täydellistä pimennystä odotellessa. Muista soihtu ja lakikirja!
 3. Anna kameran tehdä automaattitarkennus edessä olevaan kohteeseen, siis patsastelevaan kaveriisi. Itse pimentynyt aurinko ei tällöin ole aivan tarkka, mutta se on tätä projektia ajatellen riittävän tarkka. (Jos haluat pyrkiä parempaan, käytä pientä aukkoa, jotta syväterävyysalue on laaja.)
 4. Käytä kameran P-moodia, sillä sen avulla voidaan säätää kahta tärkeää asiaa.
  • Vähennä oletusvalotusta 2 aukkoa tai 1 aukko.
  • Säädä valotushaarukointi päälle siten, että kamera ottaa automaattisesti kolme kuvaa: esim. -3 aukkoa, -2 aukkoa ja -1 aukko. Huom! Jotkut kamerat pystyvät haarukoimaan kerralla useampiakin valotuksia.

Kohdan 4 ensimmäinen neuvo johtuu siitä, että nykykameroiden kennot ovat tehokkaita. Jos annat kameran valottaa oman halunsa mukaan, täydellinen auringonpimennys palaa valokuvassa puhki eikä auringon pimentynyt ydin näy. Siksi valoa on vähennettävä.

Kohdan 4 toista neuvoa on harjoiteltu viiden kuvan asetelmalla (alla), jossa kirkas lamppu on kahden kiven takana. Valotusta on haarukoitu -4, -3, -2, -1 ja 0 aukkoa (oikeanpuolimmainen kuva on siis normaali, siinä valoisimmat kohdat ovat palaneet puhki).

Vastaava tilanne on auringonpimennyksen aikana, kun taivaalla on jotain kirkasta suhteessa ympäristöönsä. Valotushaarukointi on ratkaisu tilanteessa, jossa parasta valotusta ei ennakkoon tiedetä. Kun saadaan monta valotusta, riittää, että yksi osuu kohdalleen.

Kun tämä artikkeli tulee julki, olen Lapissa kännykkäkentän tavoittamattomissa. Vastaan mahdollisiin kysymyksiin, kun olen taas maisemissa.

Loppuun kuva, jota tässä tavoitellaan: mosaiikki suomalaisten ottamia patsaskuvia, Finnish statues of liberty!

4 Responses to Yhdysvaltojen auringonpimennysprojekti 2017

 1. Päivitysilmoitus: Taivas takapihalla | Yhdysvaltojen auringonpimennysprojekti 2017: osittainen vaihe

 2. Timo says:

  Hyvä idea! Koitetaan toteuttaa tuo Oregonissa, jos vain mahdollista. Tällä hetkellä matkan toteutuminen on valitettavasti vähän epävarma terveyssyiden takia, mutta mennään jos suinkin päästään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: