Färsaarten auringonpimennys 20.3.2015 – lähellä mutta ei

Akrabergin majakka syttyy Suðuroy-saaren eteläkärjessä Färsaarilla täydellisen auringonpimennyksen aikana 20.3.2015 klo 9:41.

Ikävä kyllä aurinko itse ei ilmesty minulle ja Aulille (joka seisoo edessäni), vaikkakin pilvissä on aukkoja. (Aurinko olisi tässä sommitelmassa ollut kuvan oikeassa yläkulmassa.)

Se oli tuuripeliä. Pilvet ja aukot liikkuivat yläpuolellamme kovassa tuulessa. Jotkut paikalliset tyypit 500 metriä meistä näkivät täydellisen vaiheen – jotkut toiset toisessa suunnassa eivät.

Kokonaiskuvaa pimennyksen näkymisestä Färsaarilla en voi antaa. Yksi uusiseelantilainen tekstasi, että koko pääsaariryhmä oli ollut pilvessä, mutta tuurilla heidän ryhmä näki Gjovgissa 5 sekuntia täydellisyyttä. Yksi toinen suomalaisryhmä kertoi, ettei kukaan nähnyt mitään järjestetyllä retkellä. Eräs paikallinen sanoi, että Sandoy-saarella (pääsaarien ja Suðuroyn välissä) oli kirkas taivas. Oli miten oli, tein parhaani ja minun pitäisi olla tyytyväinen, kun uskoin omaan ajatukseeni siitä, mikä on paras auringonpimennyksen tarkkailupaikka.

Hyvä yritys, mutta epäonnistuminen.

PS. Tämä oli pikapäivitys bussia ja laivaa odotellessa – palaamme Färsaarten pääkaupunkiin Torshavniin vielä illaksi.

7 Responses to Färsaarten auringonpimennys 20.3.2015 – lähellä mutta ei

 1. Asko R says:

  Harmi, ettei onnistunut. Niin pitkään kun valmistelit reissua.
  Pohjois-Karjalassa oli täydellisin vaihe kahdentoista maissa. 10-14 aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Sain kuvattua kohtuullisen hyvän sarjan pimenemisvaiheesta kun pidin 1,5h ruokataon kesken työpäivän. Sitten oli pakko jatkaa töitä.

  • Nooh, nyt kun olen illan mittaan purkanut juttua useiden muiden pimennysseuraajien kanssa Torshavnissa, niin tuntuu hienolta, miten täpärästi moni on nähnyt pimennyksen (usein ensimmäisen pimennyksensä). Intoa toisten silmissä on jotenkin upeaa katsella. Nytkin tuossa viereisessä pöydässä ruotsalainen kaveri hehkuttaa kympillä italialaiselle, joka myös näki pimennyksen. 🙂

   Vain oma pimennysseuranta epäonnistui, koko reissu ei.

   Hienoa myös, että Suomessa moni näki pimennyksen!

   • Asko R says:

    Hyvä, että muuten reissu tuntuu onnistuneelta. Ei jää silloin niin harmittamaan niin paljon.
    Itse sain suht hyviä kuvia ja niitä voit käydä vilkaisemassa blogissani.

 2. Reissu oli varmasti hieno vaikka pilvet kiusaa tekivätkin. Täällä Imatralla pilvet poistuivat Auringon edestä aamulla kymmenen aikoihin ja pimennystä saatiin seurata pilvettömältä taivaalta. Näkemättä jääneistä pimennyksistä muistuu mieleen nuorena miehenä toukokuussa -85 tehty matka Utsjoelle keskiyön auringonpimennystä katsomaan. Ailigaksella lumipyryn seassa pimennyshetkinä palellessa tuli kyllä mieleen että onko tässä mitään järkeä:)

  • Jännitys onnistumisesta ja kunkin kerran ainutkertaisuus — siinä yhdistelmä, jota vastaavaa saa hakea vaikkapa Idols-ohjelman karsinnasta (mistähän tämäkin tuli mieleen?).

 3. OS says:

  Tämmöinen aiheeseen liittyvä musiikkivideo tuli vastaan netissä eli näkyi se pimennys ainakin jossain päin saaria.

  • Aivan. Olen tuon musiikkivideon nähnyt kyllä. Hieno tilanteen hyödyntäminen! Taivaan valoista kiinnostuneena jään silti pohtimaan, miksi kameraa ei laitettu sopeutumaan vallitsevaan valoon, jolloin olisi näkynyt: laajempi auringon korona, 360 asteen horisontin iltarusko, planeetat, kuun varjon liike ilmakehässä (eli tummemman taivaan osan liike, kun filmiä pikakelaa)? Videon tekijät eivät kenties olleet astrokuvaukseen vihkiytyneitä eivätkä osanneet ajatella tällaisia seikkoja? 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: