Kauklahdenkoskea raivaamassa 20.8.2014

Perkele, nyt se siirtyy!

Kävimme 20.8.2014 Espoonjoella korjaamassa viranomaisten töppäyksen, josta kirjoitin huhtikuussa. Joku oli kivennyt Kauklahdenkosken niskan meritaimenten kutupaikaksi piittaamatta siitä, ettei siitä päässyt enää kanootilla läpi [karttalinkki].

Aktiivisena kansalaisena otin yhteyttä Espoon Ympäristökeskukseen, josta valitukseni ohjattiin Uudenmaan ELY-keskukseen. Paljastui, että ELY-keskus oli suunnitellut kosken muutostyöt joulukuussa 2013. Tapaaminen sovittiin. Niin kävin huhtikuussa virkamies Harri Aulaskarin kanssa koskella toteamassa, että kiviä täytyy siirtää.

Harri yritti siirtoja ensin itse (toukokuun puolivälissä meritaimenten kudun jälkeen). Kävin sittemmin katsomassa koskea, mutta totesin ongelman olevan sama = ei siitä meloen läpi pääse. Lähetin Harrille kuvan ja oman suunnitelmani, mitä pitää tehdä.

Sain sähköpostitse vastauksen:

Tervehdys Janne,
Kiitos! Erittäin havainnolliset kuvat ja noita kiviä yritinkin siirtää kangen kanssa enemmän, mutta tosiaan itsekseen se ei oikein onnistunut. Nuo kivet voi siirtää sivummalle.
-Harri-

Kolme kuukautta kesti, kunnes heitin työkutsun Facebookissa Avokanoottiyhdistyksen palstalle. Kolme miestä saapui paikalle. Alla sama paikka siirtelyiden jälkeen.

Vaikka meitä oli koskessa 3 miestä + 2 rautakankea, ei keskellä oleva iso kivi liikkunut. Niin siirsimme kiveä A syrjemmäs. Kohtaan B raivasimme kanootin levyisen aukon (alla raivausta B).

Oli toinenkin ahdas paikka.

Tässäkään suunniteltu kivi ei hievahtanut mihinkään. Niinpä siirsimme kiveä C kohti oikeaa laitaa (kuva artikkelin alussa) sekä kiveä D vasemmalle alavirtaan.

Kiven D pyörittelyä.

Kiitän Tomi Kallio-Könnöä ja Marko Takasta hauskasta alkuillasta (tämän artikkelin talkookuvat ovat Markon kamerasta). Nyt kelpaa Kauklahdenkoskea meloa.

PS. Hupaisaa kommunikaatiota: ohikulkija luuli, että naaraamme ruumista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: