Tulossa retkeilijän auringonpimennys Färsaarilla 20.3.2015

Moni tietää, että valokuvaan täydellisiä auringonpimennyksiä (tässä blogissa Australiassa 2012 ja Ugandassa 2013) ja toisinaan pidän esitelmiä reissuista (alla oleva kuva Tähtitieteellinen yhdistys Ursan kesätapahtumasta 18.7.2014).

Vuoden 2015 pimennys sopii vallan hyvin retkeilijälle, sillä se tapahtuu koleissa olosuhteissa Färsaarilla tai arktisissa oloissa Huippuvuorilla. Tarkka päiväys on 20.3.2015. Arvelen, että kaikki majapaikat on jo varattu, joten teltan kanssa on oltava liikkeellä (ostin lentolipun Färsaarille tänään). Tähän artikkeliin olen koonnut tietopaketin Färsaarten pimennyksestä.

Färsaarten auringonpimennys 20.3.2015

Auringonpimennys syntyy, kun kuu kulkee maan ja auringon välistä ja heittää maapallon pinnalle varjon. Jos kuu peittää auringon kiekon täysin, koetaan täydellinen aurigonpimennys (=hienoin taivaanilmiö, jonka voimme nähdä). Täydellisen auringonpimennyksen kapea vyöhyke kulkee 20.3.2015 Pohjois-Atlantilla. Alla oleva kuva on saatavilla interaktiivisena karttana Nasan sivuilta tästä linkistä.

Täydellisen auringonpimennysvyöhykkeen sisällä on maata vain Färsaarilla ja Huippuvuorilla. Kun interaktiivista karttaa zoomaa esim. Färsaariin ja klikkaa jotakin paikkaa, se kertoo millainen auringonpimennys koetaan juuri siinä sijainnissa.

Esimerkiksi pääkaupunki Torshavnissa (yllä oleva kuva):

 • Osittainen auringonpimennys alkaa UT-aikaa klo 08:38:49 auringon ollessa 13,8 asteen korkeudella suunnassa 118,1 astetta.
 • Täydellinen auringonpimennys alkaa klo 09:40:51 auringon ollessa 19,7 asteen korkeudella suunnassa 133,0 astetta.
 • Täydellinen auringonpimennys kestää 2 minuuttia 0,7 sekuntia.

UT-aika eli universal time on maapallon kiertoasentoa kuvaava standardiaika vastaten Greenwichin aikaa silloin, kun Britanniassa on talviaika. Koska Färsaaret on Britannian aikavyöhykkeessä ja kesäaika alkaa 29.3.2015, kaikki Färsaarille ilmoitetut UT-ajat ovat samoja kuin paikallisajat.

Suuntakulma eli azimuuttikulma kuvaa ilmansuuntaa, jossa ilmiö tapahtuu. Alla oleva kuva havainnollistaa ilmansuuntien ja azimuuttikulmien yhteyden.

Kun täydellinen auringonpimennys on Torshavnissa klo 9:40 suunnassa 133 astetta, niin se on melko tarkkaan kaakossa (kaakko = 135 astetta).

Sääolosuhteet auringonpimennyksen aikaan

Wikipedia kertoo, että Färsaarten pääkaupungin Torshavnin keskilämpötila maaliskuussa on 3,8 astetta (vuorokauden keskimääräinen alin-ylin 1,5–5,9 astetta). Sadepäiviä on maaliskuussa 21 kpl. Meri-ilmaston vuoksi Färsaarilla sää voi muuttua hyvin nopeasti. Saman päivän aikana voi sataa, paistaa lämpimästi, olla sumuista ja tuulla voimakkasti. Päivänselvää on, että kovien tuulten vuoksi teltan on oltava kestävä ja se on ankkuroitava maahan vankasti.

Auringonpimennyksen kannalta Färsaarten ja Huippuvuorten sääolosuhteita tarkastelee Jay Andersonin web-sivu (Jay Anderson tunnetaan pimennysseuraajien joukossa luotettavana sääguruna). Oleellista on löytää selkeä näkymä aurinkoon — täydellisen auringonpimennyksen kauneus ei näy pilvien takaa (silloin tulee vain pimeää kuten minä tahansa iltana).

Färsaarien maaliskuun pilvisyyden voisi tiivistää Jay Andersonin sivun perusteella näin:

 • Pilvien todennäköisyys Torshavnissa on tilastollisesti 79 % (calculated mean cloud amount) eli mahdollisuus nähdä pimennys 21 %.
 • Vagar-saaren lentokentällä pilvien todennäköisyys on 75 %.
 • Atlantin pilvet ovat usein alapilviä. Todennäköisyys nähdä auringonpimennys paranee, kun nousee jollekin Färsaarten kukkulalle. Färsaarten korkein huippu on 882-metrinen. Mäkiä ja kukkuloita on paljon, sillä yli 700-metrisiä löytyy eri puolilta saaria 15 kpl (perustuen Wikipedian karttaan).

Nousipa kukkulalle tai ei, oma arvioni on, että todennäköisyys nähdä täydellinen auringonpimennys Färsaarilla on kuitenkin alle 50 %. Reissu on otettava retkeilyn kannalta ja auringonpimennys huippubonuksena. Jos joskus haluaa käydä Färsaarilla, tässä on hyvä syy.

Färsaarten patikointireitit

Ei tarvitse monia kuvia selata, kun tulee selväksi, että Färsaarten maasto on jylhän komeaa. Alla olevat kuvat ovat Färsaaria koskevista Wikitravel-artikkelista ja Wikipedia-artikkelista (jälkimmäisessä Klaksvík, saaren toiseksi suurin kaupunki).

 

Färsaarten patikointireiteistä kertovat mm. seuraavat linkit.

Leirintäalueet ja telttailu Färsaarilla

Färsaarilla on monia leirintäalueita, joille voinee pystyttää teltan auringonpimennyksen aikaan. Kirjoitin ”voinee”, koska edellä mainitussa linkissä oleva klikkailtava kartta päätyy myös monelle sellaiselle leirintäalueelle, jotka eivät välttämättä ole auki maaliskuussa. Esim. parin klikkauksen kautta pääsee Torshavnin leirintäalueen kotisivuille, jossa lukee ”åbent fra 1. mai – 15. sep” ja ”i mai og september er der kun åbent efter behov”. Eli käsittääkseni ovat auki toukokuusta syyskuuhun, joskin touko- ja syyskuussa vain erillisestä pyynnöstä. On siis selvitettävä miten suhtautuvat maaliskuuhun 2015 (lähetin jo sähköpostia, en ole saanut vastausta — eivät myöskään vastanneet puheluun). Päivitys (21.7.2014): Torshavnin leirintäalue vastasi postiini: ”Olemme auki auringonpimennyksen aikaan”.

Jostain luin, että jokamiehenoikeutta ei Färsaarilla ole, mutta kukaan ei silti välitä, jos laitat teltan paikkaan, jossa on lampaita (Färsaarilla on paljon lampaita).

Jostain luin myös, että nuorisohostelleja on monissa paikoissa. Ylempänä lähdin oletuksesta, että kaikki majoitus saattaa olla jo mennyt, mutta ainahan voi kysyä, saako laittaa teltan hostellin pihaan (täytyy selvittää…).

Yhteenveto

Keräsin nämä tiedot lähinnä itseäni varten, mutta samalla päätin jakaa — en pane pahakseni, jos Färsaarille lähtee joku muu.

Oma roolini tässä? Jos reissu Färsaarille alkaa sinua kiinnostaa, minulta saa kysellä yksityiskohtia, tulla mukaan patikoimaan ja pimennystä seuraamaan. Mikään ”matkaopas” en toki ole — olen vain paikalla 13.-23.3.2015 välisen ajan (maksoin lennoista hiukan yli 500 EUR).

6 Responses to Tulossa retkeilijän auringonpimennys Färsaarilla 20.3.2015

 1. Bongari says:

  Auringonpimennys taitaa näkyä myös Suomessa, mutta vain osittaisena?

  • Osittaisena, kyllä. Tarkemman ajan ja keston omalle paikkakuntallesi saat samasta Googlen interaktiivisesta karttatyökalusta, josta olen tarjonnut linkin ylempänä.

 2. Tsemppiä Janne!
  Meikä seuraa pimennystä koto-Suomessa (jopa töiden merkeissä).
  Terveisin retkikumppanisi Tunisiasta ja Taiwanilta Timo L.

  • Tervehdys takaisin Timo ja kiitos viestistä. Tällä hetkellä istun Klaksvikin turisti-infon netissä ja suunnittelen viime hetken pimennyksen seurantastrategiaa. Vielä on aikaa = tasan 24 tuntia h-hetkeen.

 3. Kuinka kävi fääreissä?
  Timo L.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: