Patikointia Kevon kanjonissa 5.-7.7.2014

Melottuamme kolmeen mieheen Käsivarressa Rommaeno-Lätäseno-reitin, kiirehdin Inariin, sillä halusin patikoida heti perään Kevon reitin [luontoon.fi]. Tämä rotkolaaksossa tai sen liepeillä kulkeva polku jäi kävelemättä aiemmin kesäkuussa, kun vaelsin Guivi-tunturille.

Päiväkohtaisiin tunnelmiin.

Lauantai 5.7.2014

Koska lähtöpäivä oli lauantai eikä päiväbussi kulkenut, pääsin Inarista Sulaojan lähtöpaikalle [karttalinkki] vasta illalla klo 18 jälkeen. (Kanootin olin jättanyt Inarin lomakylään säilöön.)

Alkumatkalla aika kului kuin siivillä, kun kävelin nummelalaisen isän ja kahden vilkkaan pojan kanssa. He jäivät Luomusjoelle telttailemaan. Itse jatkoin Ruktajärven autiotuvalle, jonka pihaan pystytin teltan [karttalinkki].

Tähän asti reitti on sama kuin Guivi-tunturille. Luomusjärvien välisen kannaksen valokuvia löytyy Guivi-artikkelista.

Päivän saldo: Patikointia 11 km.

Sunnuntai 6.7.2014

Heräsin tapani mukaan varhain. Kolmen kilometrin jälkeen katsahdin Geavvogeašláttun telttapaikan viereistä maisemaa [karttalinkki].

Geavvogeašláttu tosiaan… Kevon reitin telttapaikkojen nimet ovat kylteissä ja luontoon.fi-saitilla vain saameksi.

En osaa saamea. Niinpä en tiedä onko oikea muoto seuraavalle 8,5 km päässä olevalle telttapaikalle Suohppášája (kyltissä pp) vai Suohpášája (luontoon.fi-sivustolla yksi p).

Oli miten oli, noudatan tässä luontoon.fi-sivun kirjoitusasua. Reitti kohti Suohpášájaa kulkee tunturipaljakassa.

Joku voisi ajatella, käynpä huiputtamassa tuon tunturin! Näin ei voi tehdä, sillä Kevon rotkolaakson alue on luonnonpuisto, jonka järjestyssäännöt ovat kansallispuistoja tiukemmat. Esimerkiksi:

 • Liikkuminen on sallittua vain merkityillä reiteillä.
 • Tulenteko ja leiriytyminen on sallittu vain niille erikseen osoitetuilla paikoilla.
 • Eläinten tappaminen, pyydystäminen ja hätyyttäminen, kivien ja maa-ainesten ottaminen sekä kasvien tai niiden osien ottaminen on kielletty.

Eli ei saa marjastaa eikä sienestää. Tiukasti tulkiten ei saisi myöskään tappaa hyttysiä ja mäkäröitä. Tulkitsen kuitenkin, että lainsäätäjä ei laske niitä suojelua vaativiksi eläimiksi. (Kevon luonnonpuiston järjestyssäännön voi lukea kokonaisuudessaan tästä.)

Kävelin koko reitin lenkkareilla. Tunturipurojen ylitykset eivät tuottaneet ongelmaa, kunhan vain katsoi, mihin astui.

Toisenlainen puro. Syvyys riittäisi virkistävään uintiin.

Tein ruoan Suohpášájan telttapaikalla.

Jututin sveitsiläistä vanhempaa naista, joka oli nukkunut Suohpášájan hirsikodassa. Hän piti Kevon reittiä haastavana — varsinkin Kevojoen yli kahlaaminen oli jotakin uutta ja vaikeaa (Sveitsissä jokien yli kulkee siltoja). Nainen oli ihastunut Lapin villiin luontoon ja aikoi kutsua ystäviään tänne ensi vuonna. Hän kulki vastakkaiseen suuntaan kuin minä noin 10 km päivässä, joten hänellä oli yhä 2 päivää jäljellä.

Suohpášájan telttapaikalta noin kilometrin päässä Kevon kanjoni repeytyy yllättäen kulkijan eteen. Reitin komein maisema on tässä [karttalinkki].

Rotkomaisemaa voi katsoa eri paikoista ja näin saavuttaa erilaisia kuvakulmia. Alla yksi, joka avaa rotkoseinämää laajemmin, ja näyttää, mistä vesi virtaa kanjoniin (24 mm laajakulmakaan ei tuo näkyviin enempää).

Polku kulkee hetken rotkon reunalla mutta loittonee siitä pian. Välillä käväistään alempana ja noustaan taas ylemmäs.

Ohitin Gaskkamuš Suohpášájan telttapaikan nopeasti, koska aloin jo odottaa Fiellogahjohkan telttapaikkaa ja siellä sijaitsevaa Fiellun putousta, jonka Suomen vesiputoukset -web-sivuston Top 10 -luettelo listaa hopeatilalle (kultaa saa Pitsusköngäs). Fiellun putous näkyy kauas.

Laskeutuminen kanjonin pohjalle, lähikuva 26-metriseen putoukseen [karttalinkki].

Pidin tunnin kahvitauon Fiellogahjohkan kammissa, jossa oli siedettävän vähän mäkäröitä (toisin kuin ulkona). Tauon jälkeen lähdin vielä yhdelle tunturitaipaleelle.

Nimetön tunturijärvi [karttalinkki].

Kevojoki näyttäytyy jälleen.

Helteinen päivä ja ilta. Saavuttuani Roajášjávrin telttapaikalle [karttalinkki] riisuin vaatteet ja heittäydyin kylmään Kevojokeen. Aah.

Seuraava haaste: Telttapaikalla on valtavasti mäkäröitä, muttei lainkaan tuulta. Syödä pitää.

Ratkaisu: Kokkasin hyttystakki päällä. Kun ruoka oli valmis, sulkeuduin ekopisteeseen (=ovellinen puurakennus, jossa erilaisia roskasäiliöitä, sekajäte, kierrätyspullot, metalli, jne). Ovi säppiin, hyttystakin vetoketju auki, syömään!

(Ekopisteessäkin on mäkäröitä, mutta niillä menee sisätilassa suunta sekaisin — ne haluavat ulos eivätkä häiritse syöjää.)

Paikka teltalle löytyy, vaikka Roajášjávrin maasto on kivistä. Jos ei olisi löytynyt, tarjolla olisi ollut puisia lavitsoja, joiden päälle teltan voi pystyttää.

Päivän saldo: Patikointia 28,5 km.

Maanantai 7.7.2014

Kevon reitillä Kevojoki ylitetään kolmesti kahlaten, vaijerissa roikkuvista kahvoista kiinni pitäen. Minulla nämä sattuivat kaikki viimeiseen päivään [karttalinkki].

En ollut valmistautunut kahlauksiin mitenkään, vaan ylitin joen paljain jaloin alushousuissa. Kumisaappaat eivät riittäneet, vaikka reitin alussa ja lopussa olevat infotaulut houkuttelevat uskomaan niin.

Vettä oli polven yli. Vesi virtaa eikä paljasjalkainen aivan kiroamatta yli pääse. Viisaammat ottavat mukaan crocsit, joilla saavutetaan vähemmän kivulias pohjakosketus.

Kevon reitti ei totisesti ole tasainen, sillä toisen kahlauksen jälkeen noustaan taas tunturipaljakkaan. Gamajotnsuohpášája-nimisellä telttapaikalla on kotalaavu, jonka sisällä nautin hetken mäkärättömästä ilmapiiristä [karttalinkki].

Hieno jokimaisema juuri ennen kuin reitti laskeutuu takaisin joelle [karttalinkki].

Kevon reitillä on paljon portaita.

Jyrkimmissä kohdissa kummallekin jalalle oma puoliporras.

Mukavia maisemia löytyy yhä [karttalinkki].

Kolmannen Kevojoen ylityksen/kahlauksen jälkeen polku suuntautuu joelta itään kohti Utsjoen tietä. Vielä kerran on noustava korkealle joen yläpuolelle.

Ilma oli tukahduttavan kuuma (+28°C, tarkistettu jälkikäteen), joten jätin valokuvailut sikseen. Saavuin Utsjoen tien varteen Kenesjärvelle klo 19:45 [karttalinkki], jonka jälkeen uin Utsjoessa (aah!), pystytin teltan ja kävin nukkumaan.

Päivän saldo: Patikointia 24,5 km.

Yhteenveto

Kevon reitin mitta ei ole varsin suuri (63 km), mutta vaativa se on kolmesta syystä:

 • Polku kulkee ylös alas moneen kertaan (vaatii kuntoa).
 • Reitillä täytyy kahlata kolmesti Kevojoen yli (hankalaa kokemattomalle, jollainen itsekin olen).
 • Polut eivät ole tasaisia vaan kivisiä (vaatii jatkuvaa tarkkaavaisuutta ja hyviä kenkiä).

Alla esimekkikuva kivisyydestä. Tässä kuten monessa muussa paikassa polulla ei muuta kuin kiviä olekaan. Jokainen askel on aseteltava jollain tapaa kaltevalle pinnalle.

Oman patikointini lisähaaste oli kuumuus ja valtavat mäkäräparvet, jotka tosin voi huitoa kävellessä pois, mutta käyvät kiinni heti, kun pysähtyy. Voi miten säälin erästä 4 hengen porukkaa, joilta kuulin, ettei heillä ollut lainkaan hyttysverkkoja! (Yleisesti ottaen tapasin vain vähän patikoijia maastossa — useimmat tietävät välttää Kevon kanjonia heinäkuussa.)

Käytännön esimerkki mäkärien määrästä: Pystyn aika hyvin pujottautumaan telttaan ilman hyönteisiä, mutta Utsjoen tiellä telttaan seurasi 95 mäkärää (tapoin niitä 15 minuuttia, samalla laskin ne).

Viimeinen kuva. Odotan aamubussia tien laidassa. Kun bussi saapuu, kuljettaja huitoo mäkäriä kuin heikkopäinen ja avaa tavarasäilön, johon heitän varusteeni.

Kannattiko mennä?

Kyllä vain. Kevon kanjonireitti on yksi upeimpia polkuja, joita Suomessa on!

2 Responses to Patikointia Kevon kanjonissa 5.-7.7.2014

 1. Virsu says:

  Oli sulla siis hyönteisvaellus 🙂 Olen yöpynyt Geavvogeaslattulla, ja sovimme reissukaverin kanssa, että terästetyn iltateen juominen loppuu heti kun kieli ei taivu paikan nimeen. Kovin vähälle se teenjuonti sitten jäikin…

 2. Maria says:

  Upeita maisemia!

  Saamen kieliähän on useita, ja nuo paikkojen nimetkin saattavat vaihdella käytetyn kielen mukaan. Ehkä tässäkin tapauksessa on niin? (Mitään saamen kielistä en kyllä itse taida.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: