PanSTARRS ja lapsuuteni pyrstötähdet

Kun olin lapsi ja elettiin 1970-lukua, ei taivaalla näkynyt pyrstötähtiä. Siltä ainakin tuntui, sillä en tuntenut ketään, jota pyrstötähdet olisivat kiinnostaneet yhtä paljon kuin minua, ja joka olisi auttanut minua näkemään sellaisia.

Ensimmäisen pyrstötähteni näin vasta 1990-luvun alussa. Sittemmin kirkkaimpia näkemiäni komeettoja ovat olleet Hyakutake 1996, Hale-Bopp 1997, Ikeya-Zhang 2002 sekä McNaught 2007, jota tarkkailin iltaisin Christchurchissa — tein näet tuolloin etätöitä Uudessa Seelannissa.

Vuosi 2013 on jälleen pyrstötähtivuosi.

Tällä hetkellä taivaalla on PanSTARRS, joskaan se ei ole häikäisevä. Olen tarkkaillut sitä lintukaukoputkellani 14.3.2013 alkaen ja sittemmin järjestänyt pienimuotoisia tähtinäytöksiä tutuille lapsiperheille. Tekee hyvää tehdä tällaista. Kun en itse nähnyt lapsena pyrstötähteä, olen sitten näille lapsille se tyyppi, jollaista en itse lapsuudessani kohdannut. Artikkelin kuvat ovat näistä näytöksistä.

Onko PanSTARRS helppo löytää kiikarilla tai paljain silmin? Ikävä kyllä ei.

Ensimmäisenä iltana tiesin pyrstötähden paikan likimain: se on lähellä aurinkoa iltaruskon alueella, sen voi nähdä länsi-luoteessa tunti auringonlaskun jälkeen. Aloitin haravoimalla taivasta järjestelmällisesti vasemmalle ja oikealle, kerta kerralta lintukaukoputkea korkeammalle suunnaten. Kului muutama minuutti, kunnes putkessani näkyi osin kirkas, osin utuinen kohde. Selvä tapaus. Tuo on PanSTARRS.

(Yllä olevan kuvan otin pokkarikameralla lintukaukoputken läpi — PanSTARRS on keskeltä hiukan oikealle ja alas.)

Kun olin nähnyt pyrstötähden lintukaukoputkella, näin sen hetken kuluttua kiikarillakin.

Myöhempinä iltoina olen etsinyt pyrstötähden ensin kiikarilla, sillä kiikarissa on laajempi kuvakenttä. Vasta sen jälkeen suuntaan kaukoputken kohteeseen. Tähän kuluu aina useita minuutteja, sillä pyrstötähti himmenee joka päivä.

Jotta näytöksissä aika kuluisi muuhunkin kuin odotteluun, olen näyttänyt ensin Jupiterin kuita (”laskekaapa montako kuuta näette?”) ja maan kuuta. Kun tässä vaiheessa kysyn ”laskekaapa montako kraateria näette”, lapset vastaavat, ettei niitä voi laskea. 🙂

Jos et ole vielä nähnyt PanSTARRSia, ei syytä huoleen, sillä 2013 on pyrstötähtivuosi. Marras-joulukuussa tulee näkyviin aikakautemme huikein pyrstötähti ISON — siitä tulee niin kirkas, että näkyy päivälläkin!

One Response to PanSTARRS ja lapsuuteni pyrstötähdet

  1. Kiva että muistit vanhan blogisi, vaikka katselen kyllä uuttakin.Nuo piirrokset karttakuviin on ollut mahtavia ja suuren työn takana. Kiitos niistä. Nippe kaamostapaossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: