GPS-kuva: Bodomin järven murhat

Surullinen juttu mutta paikallishistoriaa tämäkin. Suomen kuuluisimmat murhat tehtiin 5. kesäkuuta 1960 Espoossa, Bodominjärvellä. Neljä telttailijaa löydettiin aamulla puukotettuina Oittaan kartanon läheisyydestä, Hästberget-niemestä [karttalinkki]. 18-vuotias poika ja 15-vuotiaat tytöt kuolivat. Neljäs poika selvisi pahoin loukkaantuneena [Wikipedia-artikkeli].

Surmateot ovat yhä selvittämättä, vaikka asiaa on tutkittu laajasti ja kirjoja julkaistu. Asia nousi uudestaan otsikoihin 2004, kun seurueen hengissä selvinnyt jäsen pidätettiin murhasta syytettynä, mutta vapautettiin oikeudenkäynnissä seuraavana vuonna.

Hiihdin tapahtuman ääriviivat GPS-paikantimen jälkenä Bodominjärven jäälle 14.2.2013. Siirsin GPS-jäljen myös Garminin sivuille, jossa sitä voi zoomata lähemmäs ja kauemmas.

Myönnän, että otin taiteellisia vapauksia — kirves on visuaalisempi kuin puukko. Alla etukäteen piirtämiäni mallipiirroksia, joiden mukaan hiihdin.

Ennen kuvaa kävin Hästberget-niemessä. Paikan koordinaatit on julkaistu Joel Aholan opaskirjasessa Nuuksio, retkeilyopas ja kartta. Oppaan mukaan telttailupaikka oli tuossa koivun edessä.

Jääulapalla oli muitakin hiihtäjiä, vaikka lumi oli vetistä. Alla oleva kuva kahden niemen välistä, joista oikeanpuoleinen on surmaniemi.

Tätä kirjoittaessani pohdin miksi hitossa minäkin tätä kaivelen? Mutta ehkä historian kuvottavia draamoja kuuluukin muistella, opiksi ja ojennukseksi meille kaikille.

3 Responses to GPS-kuva: Bodomin järven murhat

 1. Erkki N. says:

  Onko tuo muraajan vasenkätisyys huomioitu tutkimuksissa vai onko se kenties taiteilijan ominaisuus?

  • Heh, se oli taitelijan viimehetken päätös kääntää kuva peilikuvaksi, kun sopi järven muotoon paremmin.

   • Mädchen says:

    Itseasiassa murhaajan todettiin olleen vasenkätinen. Myös yksi epäillyistä, Hans Assmann, oli vasenkätinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: