Opetusfilmi – näin teet sarjallisia valokuvia
25.03.2016 2 kommenttia
Julkaisen toisinaan tässä blogissa sarjallisia valokuvia, koska ne tuovat maaston muodot ja syvyyden hyvin esille – ja ovat lisäksi hauskoja. Moni on kysynyt neuvoa miten näitä valokuvia tehdään. Tässä kirjoituksessa on opetusfilmi aiheesta. Filmi on kuvattu Nuuksion Orajärvellä [karttalinkki] sekä Sikalampien-Hyppykallion välisellä luolalla.
Katsotaan filmi.
Tarvitset ensin kameran, jossa on sarjakuvausominaisuus. Sarjakuvauksen symboli on seuraava.
Jokaisesta kamerasta löytyy 10 sekunnin vitka (timer). Jos olet löytänyt sen, niin sen vierestä pitäisi löytyä yllä mainittu symboli eli kehittyneempi vitka (custom timer), jonka avulla voit asettaa otettavien kuvien määrän.
Yllä olevassa kuvassa olen asettanut vitkaksi 15 sekuntia, jonka jälkeen otetaan 10 kuvaa. (Joissakin kameroissa voidaan säätää myös kuvien välistä aikaa – minun kamerassa se on aina 2 sekuntia.)
Kun optio on valittu, kamera näyttää kuvaustilassa tällaiselta.
Sitten vain kuvia ottamaan.
Kuvat eivät yhdisty kamerassa automaattisesti, vaan siihen tarvitaan oma ohjelmansa tietokoneessa. Itse käytän ilmaisohjelmaa IrfanView, joka tekee yksinkertaisia kuvaoperaatioita (rajaus, pyöritys, värien korjaus, pienennys). Tässä tapauksessa kahden kuvan yhdistäminen tapahtuu seuraavasti.
1. Avaa yhdistettävät kuvat kahteen samansuuruiseen ikkunaan.
2. Oletetaan, että olet kopioimassa oikeanpuoleisesta ikkunasta kuvapalan vasemmalle – esim. appelsiinia kurottavan miehen juoksevan miehen viereen. Valitse molemmista ikkunoista täsmälleen sama suorakaiteen muotoinen alue siten, että appelsiinia kurottava mies on suorakaiteen sisällä ja juokseva mies ei ole.
Huom! Suorakaiteet ovat samat, jos molempien ikkunoiden otsikoissa on samat koordinaatit eli tässä tapauksessa ”1541, 0; 2459 x 3000”.
3. Tee oikeanpuoleisessa ikkunassa kopiointi (copy).
4. Tee vasemmanpuoleisessa ikkunassa liittäminen (paste).
Näin olet yhdistänyt kaksi kuvaa. Jatka samaan malliin niin monella kuvalla kuin haluat.
Vaikka erillisiä appelsiinikuvia oli 10 kpl, harvoin pystyn hyödyntämään kaikkia kuvia (kuvassa olevat miehet peittävät usein toisiaan siten, että yhdistäminen ei onnistu). Tässä tapauksessa tein yhdistelmän viidestä kuvasta.
Muita vinkkejä:
- Jotta eri kuvat eivät peitä toisiaan, suunnittele juoksu- tai kävelyreitti esim. vasemmalta oikealle ja aivan loppuvaiheessa lähelle kameraa (=älä juokse heti alussa suoraan kohti kameraa).
- Jos paikalla on korkeuseroja, voit juosta esim. mäkeä alas.
On täysin tuurista kiinni miten sarjallinen valokuvaus onnistuu. Usein joudun tekemään monta yritystä, kunnes olen tyytyväinen.
Eivät yllä olevat tapauksetkaan heti purkkiin menneet, vaan molemmat vaativat 4 yritystä. 🙂
Erinomaiset ohjeet, kiitos! Omassa kamerassani näkyy olevan monipuoliset sarjakuvauksen säädöt – voi säätää sekä kuvien määrää että intervallia. Tiedän, mitä teen seuraavalla retkellä 😉
Hienoa Tapani. Jään odottamaan mitä saat aikaan.