Kuvatehtävä 2016 = Dialogi silmästä silmään

Vuoden 2016 joukkoistamismuotoinen kuvaprojekti on Dialogi silmästä silmään, englanniksi Interacting eye to eye. Aihe on leikkisä ja vaatii mielikuvitusta – ei juuri valokuvatekniikkaa. Tässä artikkelissa on muutamia esimerkkejä millaisia valokuvia aiheen piiriin kuuluu.

— Herra Laavaonkalo ymmärtää meikäläisen lapsellista huumoria.

Ohjeet:

  • Mene retkelle. Muodosta maastoon yksi tai useampia hahmoja lisäämällä silmiä (esim. paperilautasia, joihin on tussattu mustat pilkut).
  • Muodosta vuorovaikutustilanne, jossa on mukana ainakin yksi ihminen.
  • Ota valokuva ja liitä siihen tekstiä, joka ilmentää miten hahmot kommunikoivat.

Yllä olevassa kuvassa vuorovaikutuksen sävy on positiivinen. Seuraavassa ei ole.

— Onpas herkullinen takki.

Kirjoitin ohjeeseen, että kuvaan liitetään tekstiä, joka ilmentää miten hahmot kommunikoivat. Usein yksi repliikki riittää.

Otetaan seuraava.

— Kiva kun otit mut mukaan tänne kauneushoitolaan.
— Sanos muuta, toi meidän stylisti on ihan ykkönen.

Tässä oli kaksi repliikkiä – kaksi kaktusneitoa. Ihminen on mukana pelkkänä kätenä ja se on aivan ok.

Otetaan seuraava.

— Vaari kyllä me sua tuetaan, vaikka mummia ei enää ole.

Tässä kuvassa on siirrelty maaston objekteja (käpyjä). Siirtely on sallittua, kunhan siirrettävät objektit ovat itsessään irrallaan. (Ei käydä sahaamaan puita siellä!)

Silmien asennolla voi vaikuttaa kuvan luonteeseen. Seuraavissa kuvissa aihe on sama, mutta tunnelma eri.

— Anna mullekin vettä, täällä ei oo satanu kuukauteen.

— Ai saatana, että on jano, tuun hulluksi.

Otin kaikki edelliset mallikuvat La Palmalla patikoidessa. Kahdessa viime kuvassa näkyy hyvin muinaisten maastopalojen jäljet (nokea kaarnassa), joista vahvat kanarianmännyt ovat kuitenkin selvinneet.

Kannoin patikointiretkillä repussa valmista silmäparia, jotta pystyin muodostamaan kuvan nopeasti. (Noh, ei se koskaan nopeasti onnistunut – aikaa vierähti helposti puoli tuntia.)

Pyrin pitämään silmäni auki ja tarkkailemaan persoonallisia puita ja laavakiviä, joissa olisi sopivia suuaukkoja. Toisinaan minulla oli valmis idea ja etsin vain paikkaa, jossa idean voisi toteuttaa (takkikuva, käpykuva). Toisinaan ideaa ei ollut, mutta havaitsin spontaanisti jotain niin kiinnostavaa, että se pakotti pysähtymään. Tällainen oli mm. Herra Laavaonkalo, jossa kuvan idea syntyi vasta pysähdyksen jälkeen.

Kaktuskuva oli oma tapauksensa. Sain päähänpinttymän, että täytyy kuvata kaktusta. Kuljin 15 minuuttia, katsoin satoja kaktuksia, kunnes ylempänä esitelty kaktuspari pysäytti. Idea syntyi välittömästi.

— Arvon neito, lähdetkö tanssiin?

Myös pitkästyminen laittaa ideavaihteen päälle – minulla ainakin. Tämä afrotyylinen palmutyttö oli Roque del Farossa bussipysäkin vieressä (vielä puoli tuntia bussiin).

Suomeen palattuani alkoi tuntua, että tarvitsen vielä yhden kuvan.

— Apua, aikooko tuo nainen vielä kauan rutistaa minua?

Puun halaus – ikivanha symbolinen ilmaus rakkaudesta luontoa kohtaan. Tähän kuvaan tarvitsin naisen. Kiitokset Satu!

Jälkiviisaana voin sanoa, että halauskuva olisi pitänyt ottaa jossain muualla kuin Nuuksiossa, jossa suuria vanhoja persoonallisia puita ei oikein ole. Nuuksion puuthan ovat kaikki alle 100-vuotiaita, sillä kiinalaiset sotavangit hakkasivat metsät 1916-1917 ensimmäisen maailmansodan aikaan (siitä olen kertonut täällä).

Ehkä tämä riittää? Kenties tätä artikkelia lukiessa mieleesi on jo syttynyt oivallus, jota seurata?

Lopuksi

Tämän artikkelin pääajatus on löytää uusia mielekkäitä tapoja pitää hauskaa luonnossa. Samalla tämä on jatkoa aiemmille joukkoistamisprojekteille eli vuonna 2015 Connecting big and small ja 2014 valokuvia tunturihypyistä.

Olen toki kiinnostunut näkemään, millaisia kuvia muut ottavat? Aion julkaista lisää Dialogi silmästä silmään -kuvia tässä blogissa lokakuun 2016 alussa. Jos haluat mukaan, lähetä minulle ottamasi hieno kuva ja siihen liittyvä repliikki tai repliikit (janne.pyykko at gmail.com). Älä lähetä alkuperäistä kuvaa – riittää vallan hyvin, että kuvan pitempi sivu on 960 pistettä.

Innostavia kuvaushetkiä toivoen,
-Janne Pyykkö

PS. Laita artikkeli kiertoon, jotta mahdollisimman moni tietää osallistua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: