Bumerangin heittotaidon perusteet
24.10.2013 2 kommenttia
Olen vuosien mittaan ostanut matkoillani erilaisia bumerangeja ja harjoitellut itsekseni niiden heittotaidon. Tässä lyhyt opas miten heitetään ja kopataan bumerangi.
Bumerangi heitetään pystyhkössä asennossa suoraan eteenpäin pyörivään liikkeeseen alla olevan filmin mukaisesti. Bumerangin pyörimistason ja vaakatason kulma on heitettäessä noin 60 astetta.
Hyvin muotoiltu virtaviivainen bumerangi lentää oikeaoppisella heitolla yllä olevan kaavion mukaisen radan:
A = nopea lento eteenpäin
B = kääntyminen takaisin
C = paluulento ja vauhdin hidastuminen
D = kallistuminen toisen suuntaiseen kaareen
E = sekava loppulento
Yllä olevassa filmissä näkyvät radan osat A-B-C-D. Tähän on seuraavat perusvariaatiot:
- Helpointa koppaaminen on, jos heitto on sopivan matala, jolloin lentorata muodostuu osista A-B-C eikä osaa D ilmene. Tällöin vain juostaan bumerangia vastaan ja otetaan väline kiinni.
- Jos bumerangi heitetään liian ylös, se joutuu myös lentoradan osaan E = sekava loppulento. Tällöin koppi on vaikeampi ottaa, koska bumerangin laskeutumispaikkaa on hankala hahmottaa.
Alla filmi, jossa on osat A-B-C (kolmessa viimeisessä heitossa myös lievästi osa D).
On vissi syy, miksi bumerangi heitetään pyörimään noin 60 asteen pystykulmassa. Hyvin muotoillun bumerangin pyörimistaso näet taipuu luonnostaan ylöspäin alla olevan kuvan mukaan.
Toisin sanoen:
- Jos bumerangi heitettäisiin vaakatasossa, se ampaisisi heti ylös taivaalle eikä kaunista lentorataa syntyisi.
- Kun bumerangi heitetään 60 asteen pystykulmassa, pyörimistaso taipuu vastaavasti 30 astetta ”etu-yläviistoon”, jolloin taipuminen ja maan vetovoima kumoavat toisensa. Näin bumerangi lentää koko lentoratansa melko lailla samalla korkeudella kiertäen kauniisti takaisin heittäjälle.
Jotta bumerangin pyörimistaso taipuu, täytyy bumerangissa olla oikea profiili.
Kuvasta ilmenee:
- Bumerangin poikkileikkausprofiili vastaa lentokoneen siipeä.
- Bumerangin yläpuolella ei ole kuperuuden lisäksi muita erityisiä muotoja.
- Alapuolen tummanvihreistä kohdista viilataan puuta pois.
- Tämä on toki vain perusidea. Luultavasti yläpuolta sopivasti viilaamalla saataisiin aikaan vielä paremmin takaisin palaavia bumerangeja.
- Bumerangi heitetään oikealla kädellä siten, että bumerangin yläpuoli on heittäjän pään puolella ja ”sirpin avonainen puoli” osoittaa eteenpäin.
Sekin seikka kuvasta ilmenee, että viilattu bumerangi ei ole symmetrinen. Niinpä se bumerangi, joka toimii oikeakätiselle heittäjälle, ei toimi vasenkätiselle.
Jos bumerangi on erityisen hyvin muotoiltu (yksi bumerangini on sellainen), lentoradan E-osan sekavaa loppulentoa ei esiinny, vaan bumerangi putoaa taivaalta jonkin aikaa paikallaan pyörittyään heittäjän käteen.
Edellä olevista filmeistä kävi ilmi, että bumerangi ei palaa tyynellä kelillä takaisin, vaan sitä vastaan on juostava. Jos tuulee, oikeakätinen bumerangi on heitettävä tuulesta oikealle.
Näin bumerangi palaa takaisin heittäjälle ilman tarvetta juosta vastaan.
Tuulen voima vaikuttaa siihen, kuinka korkealle ja missä asennossa heitto on tehtävä. Normiheitto suunnataan suoraan eteenpäin tai hienokseltaan yläviistoon 60 asteen kulmassa. Jos tuulee kovaa, heiton suunnan korkeuskulmaa madalletaan ja/tai pyörimistason kulmaa jyrkennetään pystymmäksi, jottei bumerangi palaisi heittäjän pään yli katsojien niskaan.
Tämä on kuitenkin teoriaa, sillä itse en heitä bumerangia kovalla tuulella. Riski heittää väline takana seisovaan autoon tai väkijoukkoon on liian suuri (kokemusta on). Sitä paitsi kovalla tuulella bumerangin paluuvauhti tekee käsiin mustelmia.
Turvallisuus:
- Harjoittele bumerangin heittoa avonaisella alueella, jossa on edessä, vasemmalla ja oikealla 50 metriä tilaa, sekä takana 20 metriä tilaa.
- Yksi heittää kerrallaan. Muut odottavat heittäjän selän takana.
- Älä heitä bumerangia, jos alueella on muita ihmisiä, esim. auringonottajia.
- Jos et ole aiemmin heittänyt bumerangia, harjoittele ensin tyynessä säässä.
Jos näkee kaupassa bumerangin, mistä tietää, onko se hyvä ja kannattaako se ostaa?
Ei sitä tiedäkään. Neuvoni on tämä: Osta erilaisia bumerangeja ja ala heitellä. Jos bumerangi ei käyttäydy kuten olen yllä kuvannut, hylkää se ja kokeile seuraavaa.
Omassa bumerangihistoriassa puolet ostoista on onnistunut, toinen puoli ei. Huono bumerangi:
- Ei palaa takaisin, vaikka se heitetään oikein tai melkein oikein (esim. lentää holtittomasti).
- Palaa takaisin vain täydellisellä heitolla (esim. yksi kymmenestä), jolloin heittelyssä ei ole riemua.
- Palaa takaisin liian lujaa, jolloin sitä ei viitsi kopata, koska tulee mustelmia.
Vielä yksi filmi. Tämä ulkoisesti kaunis bumerangi on niillä rajoilla viitsiikö sillä heitellä, koska se palaa takaisin kovin vauhdikkaasti. Filmissä silti kolme koppia neljästä.
Bumerangi on huono jos ei tuu takas tyynellä ilmalla heittäesä , tai sitten heittäjän ranne ei ole tarpeeksi vahva että saa tarpeeksi kierrettä aikaiseksi . Itse heitän 90 asteen kulmassa , voi heittää jopa 100 asteen kulmassa , takaisin palaava tuttu bumerangi on hyvin tarkka , vaikka aina väittävät ettei oo , bumerangi voi tulla takas vaikka osuisi maahan monta kertaa , tosin on vaikea heittää sopivasti alaspäin että se onnistuu …ensimmäisen bumerangini tein 73 vuonna vanerista 13 vuotiaana…nyt väkerrän luonnon kovista puulajeista suoraan lentäviä…jotka ei siis tule takas t.Muri Salin
Hieno homma, että sinulla on tietämystä tästä laajemmin kuin minulla. Jos sinulla on asiasta materiaalia YouTubessa, kerro linkki, niin liitän lisätiedoksi artikkeliin. Jos ei ole, mutta asut pääkaupunkiseudulla, niin voin tulla kuvaamaan?