Nuuksio, 150 lampea melottu, enää yksi retki…

Tämän melkein viimeisen Nuuksion melonta/raahausretken tein Markus Ojalan kanssa 15.9.2013 — ”melkein viimeisen” siksi, että tavoite meloa kaikki Nuuksion lammet on niin lähellä.

Lampi numero 146: Safarilampi

Kanootti kannetaan Solvallaa seuraavalta pysäkiltä laskettelurinteen vieritse padotulle lammelle, jolle kartta ei tunne nimeä. Pettymys = luonnontilainen lampi tämä ei ole, vaan eräsafariyrittäjän tukikohta. Annan lammelle nimeksi Safarilampi [karttalinkki].

Kanootti kuitenkin täytetään, lampi melotaan. Onhan tuossa eksotiikkaakin. Viralliseksi melotuksi Nuuksion lammeksi (numeroksi 146) en tätä laske. En hyväksy lampea, jos se on yksityinen ja ympäröivä maasto kokonaan yhden tahon omistama.

Lampi numero 146: Maulanniitunlampi

Kanoottia pohjoiseen vetäessä teemme sivulenkin Nuuksion pallokivelle, joka usein listataan erääksi Nuuksion suurimmista erikoisuuksista [karttalinkki].

Kalliopinnan pyöreille muodoille ei tiettävästi ole virallista selitystä, joten teen yrityksen:

 • Syvällä muinaisessa maankuoressa sulan kiven sekaan on syntynyt (jossain kemiallisessa prosessissa) kaasukuplia.
 • Noustuaan maankuoressa ylemmäs kivi on alkanut kovettua ensin kaasutaskujen ympäriltä. Kovetuttuaan kuplat ovat särkyneet ja sisus täyttynyt ympäröivällä yhä virtaavalla kiviaineksella (ei heti vaan myöhemmin, kun kivi on laskeutunut uudestaan syvemmälle maankuoreen).
 • Paljon myöhemmin kivi on noussut pintaan. Jääkauden mannerjää on jyrännyt kivestä esille poikkileikkauksen, jossa muinaiset kaasukuplat näkyvät.

Varsinainen tavoite on tavoittaa Maulanniitunlampi (tämäkin nimi itse keksimäni), jonka olin nähnyt Bing-lintuperspektiivikuvassa [karttalinkki] [Bing-linkki].

Aidatulla niityllä on hevosia. Lampea emme näe, vaikka yritämme tarkata maastoa Kattilantieltä. Bing-kuvan perusteella lampi pitäisi näkyä?

Auto pysähtyy laitumen portille. Muutama hevostenhoitaja astelee niitylle — sen verran kaukana, etten voi heitä luontevasti jututtaa (saisiko lammella käydä melomassa).

Toisesta kulmasta otetussa Bing-kuvassa Maulanniitunlampi erottuu heikommin (kuvan keskellä).

Tässä kuvakulmassa lammen pinnassa ei näy heijastuksia. Mitään pintaa ei edes ole, koska puiden varjot jatkuvat veteen tai ”veteen”, sillä vettä tuossa kuvassa ei taida olla ensinkään.

Ei tule tästäkään numeroa 146. Lammessa on vettä kaiketi vain keväällä tai myöhemmin, jos tulvii? Yksityistä maatalousmaata tuo ainakin on — olisin sen kenties hylännyt kumminkin? Siispä seuraava lampi.

Lampi numero 146: Lehtimäenlampi

Lehtimäenlampi löytyy ongelmitta peltojen yli — nimi jälleen itse keksimäni [karttalinkki].

Vaikka tämäkin on yksityistä maata, lammen länsipään metsä on sentään Nuuksion kansallispuistoa.

Siis lasketaan uudeksi Nuuksion lammeksi, numero 146.

Ympärimelonnan jälkeen jatkamme sankkaan metsään.

Pää alas ja puita päin, niin ei mene oksat silmiin.

Lampi numero 147: Vähä Haukkalampi

45 minuutin kuluttua päädymme Vähä Haukkalammelle [karttalinkki].

Aitoa erämaista Nuuksiota.

Melonta hidastuu.

Karpaloita suuhun turvesaarista. Nam.

Vähä Haukkalammelta jatkamme Haukkalammelle ja Mustalammelle, joiden ympäri meloin jo syksyllä 2011. Ruuhka.

Haukkalammen ja Mustalammen väli on päiväretkeilijöille tutuinta Nuuksiota.

Myöhäiskesän luonnon hiljaisuus palaa, kun vedämme kanoottia Mustalammelta kohti Isoa Romlampea [karttalinkki]. Ison Romlammen upea pohjoispää ansaitsee kuvan.

.. mutta tämänkin olen melonut jo syksyllä 2012.

Mihin seuraavaksi? Olin löytänyt Bing-kuvien joukosta seuraavan pienen lammen Heinäslammen itäpuolelta [karttalinkki] [Bing-linkki].

.. mutta kun lampi on yksityistä maata ja kuvan perusteella talo vieressä, hylkäämme ajatuksen suunnata tuonne (en hyväksyisi tuota lampea kuitenkaan).

Sen sijaan suuntaamme (Vähä Romlammen ja Siikajärven kautta) Heinäslammen länsipuolelle, jossa maastokartta antaa toiveita mahdollisesta uudesta lammesta [karttalinkki].

.. mutta yksityislammeksi tuokin osoittautuu ja kanootti jää kastelematta.

Lampi numero 148: Naruportinlampi

Jo alkaa vaikuttaa, että olemme pahanlaatuisia lampinarkkareita viimeisten melomattomien vesien äärellä, sillä seuraavaksi yritämme pienempää lampea kuin tähän asti ikinä [karttalinkki].

.. ja se kannattaa, sillä tällä kertaa onni on myötä, lampi löytyy ja pääsee listalle numerolla 148! Tämä nimetön lampi olkoon tästä lähtien Naruportinlampi.

Lampi numero 149: Vuohilampi

Enää on jäljellä varmat tapaukset: kaksi suurta lampea Nuuksion erämaan eteläreunalla. Ensimmäinen on Vuohilampi [karttalinkki].

Vuohilammmen rannat ovat eteläistä ja pohjoista kärkeä lukuunottamatta rakennetut, mikä laskee lammen arvoa. Vesi on kuitenkin hyvin kirkasta, tosin se ei kuvasta välity.

Lampi numero 150: Kivilampi

Vuohilammen pohjoispäästä kannamme kanootin Kivilammelle [karttalinkki].

Erittäin kirkasvetinen lampi tämäkin. Pohjoisrannan mäntykankaalla olisi ilo telttailla, jos eteläpuolella ei olisi niin paljon taloja.

Jatkamme takaisin Vuohilammelle, josta bussipysäkille. Se siitä.

Retken reitti ja lammet satelliittikuvan päällä.

Nuuksion kokonaisuuteen retki sijoittuu seuraavasti.

Kuvassa näkyvät turkoosit neliöt = näitä Nuuksion järviä / lampia en ole vielä kiertänyt. Ne ovat niin lähekkäin toisiaan, että ovat kierrettävissä yhdessä päivässä.

Aion aloittaa vasemmasta laidasta — Tervalampi [karttalinkki] — ja lopettaa alas: Haaversopakko [karttalinkki]. Se on sitten viimeinen retki. Kuka haluaa mukaan? 🙂

3 Responses to Nuuksio, 150 lampea melottu, enää yksi retki…

 1. Älytön projekti! Siis tunneprojekti, hienoa. Kiinnostaisi tulla valokuvaamaan viimeiselle retkellesi.

  • Kutkuttaa meloa loput jo lauantaina 28.9.2013. Paras kuvauspaikka on Soidinsuo, johon saavun noin klo 12 lännestä päin. Tässä lähestymiskartta http://tinyurl.com/qhnfd2o -> Soidinsuo on parkkipaikalta kilometrin päässä metsän läpi. Tulen viettämään Soidinsuolla ehkä 4 tuntia, koska lampia on noin 20 kpl.

   • mtakanen says:

    Meni valitettavasti ohi. Juurikin Soidinsuota kaavailin kuvauspaikaksi ja jotain sen suuntaista minkä itsekin olit toteuttanut ( suo, kuokka ja mies ). Onnea! Ei ole varmasti kukaan muu tehnyt vastaavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: